Abt Guido van Belle ocso houdt een inleiding over Sint Bernardus

Sint Bernardus, schilderij Prado, Madrid

In de periode april tot en met juni 2023 organiseert het bisdom Breda een reeks verdiepingsavonden over Sint Bernardus en wat zijn spiritualiteit voor de Kerk van nu betekent. Op woensdag 10 mei houdt abt Guido van Belle OCSO in de Bredase Michaëlkerk een inleiding over het werk en leven van Sint Bernardus. Belangstellenden zijn welkom vanaf 20:00 uur. Breda. Guido van Belle is abt van de trappistenabdij Maria Toevlucht in Zundert. Hij brengt de grote en veelzijdige, maar ook betrekkelijk onbekende heilige Bernardus van Clairvaux nabij. In zijn inleiding leren we Bernardus nader kennen als orde-stichter, mysticus, geestelijk vader, theoloog, auteur van de regel van de Tempeliers, kruistochtpreker en heilige van Gods Kerk.

In de voetsporen van Sint Bernardus

Later dit jaar, in oktober gaat het bisdom Breda op bedevaart naar plaatsen die belangrijk zijn in het leven van Sint Bernardus van Clairvaux. Zijn ordegenoten, de Cisterciënzers, hebben veel betekend voor de parochies in dit bisdom. De geloofsgemeenschappen van Wouw, Oud Gastel, Oudenbosch en Hoeven zijn door hen gesticht. In Ulicoten vieren we jaarlijks het Bernardusoctaaf. Bernardus is een voorbeeld voor de missionaire kerk. Hij wist van aanpakken en zijn geloof was diepgeworteld. Hij trok de wereld in en cultiveerde het land.

Verdiepingsavonden

De verdiepingsavonden over Sint Bernardus zijn afzonderlijk te volgen en ook interessant voor hen die niet mee gaan op bedevaart. Belangstellenden hoeven dus niet bij een eerdere avond te zijn geweest om de inhoud te kunnen volgen. De eerste verdiepingsavond die plaatsvond ging over ‘Bernardus als reformator’ en werd ingeleid door pater Guerric Aerden OCSO. De inleidingen zijn te vinden op de website van de bisdombedevaart.  Na elke inleiding kunnen deelnemers ook vragen stellen. Dit interactieve deel van het programma maakte geen deel uit van de opnamen. Op dinsdagavond 13 juni vindt de derde verdiepingsavond plaats. Het thema is dan ‘Geloven is beminnen’, Bernardus’ kijk op de mens en wordt ingeleid door bisschop Lode van Hecke. Deze avond vindt plaats vanaf 20:00 uur in de Emmauskerk in Terneuzen.

Meer informatie

Meer informatie over de verdiepingsavonden en de bisdombedevaart

In ons land zijn diverse gemeenschappen te vinden, in Zundert, Tilburg, Echt en Schiermonnikoog. Er is één gemeenschap van Trappistinnen, namelijk Abdij Koningsoord in Arnhem. Alle adresgegevens en verdere informatie

 

 

 

Delen