100 jaar Nederlandse provincie Sociëteit voor Afrikaanse Missiën

Viering 100 jaar Nederlandse provincie SMA

De Nederlandse provincie van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën bestaat dit jaar precies 100 jaar. Dat wordt op maandag 29 mei (Tweede Pinksterdag) gevierd met een grote feestdag en reünie in Bemelen.

De paters van de S.M.A. kwamen eind 19e eeuw al naar Limburg, maar de eerste jaren maakte de gemeenschap in Nederland deel uit van de Franse provincie. Er kwamen echter zoveel  Nederlandse paters en studenten dat het generale bestuur in Rome in 1923 besloot dat er toekomst was in Nederland. Het bestuur gaf daarom toestemming om een eigen Nederlandse provincie op te richten. Dat gebeurde op 5 april 1923.

De eerste provinciaal overste was pater Hubert Paulissen uit Maastricht, die later bisschop van Kumasi in het huidige Ghana zou worden. Het provinciaal bestuur vestigde zich in 1923 in een leegstaand klooster in Bemelen, op slechts twee kilometer afstand van het bestaande missiecollege in Cadier en Keer. Daar zijn de afgelopen eeuw grote aantallen missionarissen opgeleid en uitgezonden naar diverse landen in Afrika.

Eucharistieviering en tuinfeest

Omdat de Nederlandse provincie in Bemelen haar oorsprong vindt, wordt daar maandag ook het 100-jarig jubileum gevierd. Het oude klooster staat er nog maar is in 1948 verkocht en heeft sindsdien diverse functies gehad. Een aantal jaren geleden is het verbouwd tot appartementencomplex. Het jubileumfeest vindt daarom niet in het voormalige provincialaat plaats, maar in en rond de parochiekerk van Bemelen. Om 11.00 uur is er een eucharistieviering in de Laurentiuskerk in Bemelen en aansluitend is er een tuinfeest in de tuin van de naast de kerk gelegen pastorie. De viering is te volgen via een livestream.

Cadeau: een school voor Babaso

Bij gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Nederlandse provincie van de S.M.A. vragen de paters uiteraard geen persoonlijke cadeaus.  Wel vragen ze een gift voor de verdere opbouw van de Bresillacbasisschool in Babaso in de regio Afram Plains in Ghana. Al zeker 50 jaar zijn S.M.A.-missionarissen actief in deze regio, onder wie ook veel Nederlandse paters en lekenmissionarissen.

The Afram Plains zijn een achtergebleven en verwaarloosde regio in Ghana. Er is nauwelijks of geen infrastructuur, slechte medische voorzieningen en slecht onderwijs. In 2016 is de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën begonnen met de bouw van een nieuwe school om de kinderen beter kunnen opleiden. Maar vanwege geldgebrek moest de bouw op enig moment worden stilgelegd. Omdat het de enige school in de verre omtrek is, krijgen de kinderen nu al enkele jaren onderwijs in een gebouw dat maar half af is. Op heel regenachtige dagen kan er geen les worden gegeven, omdat het dan inregent.  De paters willen graag helpen de school verder af te bouwen.

 

Meer informatie over het de S.M.A. en het jubileum

 

Delen