Geloven in tijden van stijgende zeeën
Tilburg Universiteit presenteert op vrijdag 7 juni 2024 een belangrijke conferentie, gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), met als titel “Religie en Klimaatverandering in Nederland”. Deze conferentie onderzoekt de invloed van religieus taalgebruik op de klimaatdiscussies in Nederland, een project dat inzicht biedt in de wisselwerking tussen religieuze teksten en het debat over klimaatverandering.
De dag start om 10.00 uur met een registratie, gevolgd door een reeks aan lezingen en panelgesprekken. Prof.dr. Karim Schelkens zal de conferentie openen met een welkomstwoord. Vervolgens presenteren Dr. Ömer F. Gürlesin en Drs. Nico de Groot hun analyse getiteld “Religieus Vocabulaire in Klimaatdiscussies: Een Twitter Analyse”, waarin zij het gebruik van religieuze taal binnen klimaatdiscussies op Twitter onderzoeken.
Prof. dr. Caroline Vander Stichele neemt het stokje over met haar presentatie “Van schepping tot eindtijd”, waarin zij de religieuze vocabularia binnen het discours van Nederlandse klimaatactivisten belicht. Na een vegetarische/veganistische lunch, verkent Dr. Frank G. Bosman het thema religie en klimaatscepsis in zijn lezing “Ik geloof ’t niet”.
Dr. Deborah de Koning zal spreken over “Omgaan met ecologische rouw”, waarbij zij zowel online als offline rituelen bespreekt. De dag wordt afgesloten met vier boeiende panelgesprekken, waaraan experts zoals Lisa Doeland, Stijn Fens, Gerard de Korte en Marianne Thieme deelnemen. Zij zullen hun perspectieven delen op de snijvlakken van religie en ecologie.
Deze conferentie biedt een unieke gelegenheid om te leren hoe religieus taalgebruik invloed uitoefent op klimaatdebatten en -acties in Nederland. Sluit de dag af met een netwerkborrel van 16.20 tot 17.00 uur. Registratie is nu geopend. Mis deze kans niet om deel te nemen aan een dag vol inzichtelijke discussies en netwerkmogelijkheden.
7 Juni 2024 van 10:00 – 17:00 Uur
Locatie: Tilburg University (Dante gebouw)