Studiemiddag over het doorgeven van religieuze waarden

Op 24 januari organiseert TST Luce een studiemiddag over het doorgeven van religieuze waarden.

De geleidelijke terugtrekking van religieuze ordes en congregaties uit de samenleving is het duidelijkst in Nederland en Vlaanderen, waar eeuwenoude gemeenschappen nu echt worden opgeheven. Hun religieuze erfgoed is zowel materieel als spiritueel monumentaal. Terwijl hun kloosters een nieuwe bestemming krijgen, dreigen hun waarden voorgoed verloren te gaan.

In onze geseculariseerde en geplaagde samenleving zijn religieuze waarden – bouwstenen van beproefde praktische wijsheid – echter belangrijker dan ooit. Denk bijvoorbeeld aan hoe religieuze broeders en zusters zich eeuwenlang toegewijd hebben aan het welzijn van anderen, aan een zorgzame omgang met mens en milieu, aan inclusie en respect voor diversiteit, en aan persoonlijke groei door deugden als mededogen, nederigheid en dienstbaarheid.

Hoe kunnen hun spirituele inspiraties en ideeën aangaande het nemen van sociale verantwoordelijkheid beschikbaar blijven voor (jonge) mensen die ook hun leven willen inzetten voor zaken van gedeelde waarde? En, meer algemeen, hoe kunnen zij doorwerken en vruchtbaar gemaakt worden in nieuwe maatschappelijke contexten, bijvoorbeeld rondom leiderschap, zorg, duurzaamheid en bezinning? Daarover gaat deze studiemiddag.

Sprekers zijn: Krijn Pansters, Natascha Kienstra, Jeroen Goosen en Rosaliene Israël.

Meer informatie

 

Delen