
De vierde internationale h3h biënnale vindt plaats van 21 juni tot en met 3 augustus 2025 in de Heilige Driehoek in Oosterhout (Noord-Brabant). De kunstmanifestatie leidt de bezoeker via een wandelroute over de domeinen van drie nog werkzame kloosters. Nanda Janssen is de curator van ‘A Deeper Shade of Soul’.
Twintig kunstenaars uit onder meer Frankrijk, Nieuw-Caledonië, Venezuela, Turkije, Ethiopië en Nederland doen mee met bestaand werk of met werk dat speciaal voor de h3h biënnale wordt gemaakt. De kunstenaarsselectie is divers in cultureel en religieus opzicht.
Actieve kloosters
De Heilige Driehoek is de enige plek in Nederland waar nog een combinatie bestaat van drie actieve kloosters, bewoond door zuster- en broedergemeenschappen. Sint-Catharinadal, dat al sinds 1271 bestaat, is zelfs de oudste nog bestaande vrouwenkloostergemeenschap van Nederland. De Heilige Driehoek is een idyllisch gebied met historische gebouwen, monumentale schuren en dreven, een Engelse landschapstuin, kruiden- en groentetuinen, landerijen en wijngaarden.
Kunst en ambacht
Kunst en ambacht is verankerd in het DNA van de drie kloosters. Om in hun inkomen te voorzien, hadden deze kloosters gespecialiseerde ateliers voor pottenbakken, kalligraferen en leerbewerking, boekbinden, restauratie van oude boeken en handschriften en gobelinrestauratie. Die ambachten werden op hoog niveau uitgeoefend. Als een ode aan de kennis en kunde van de drie kloosters, doen veel kunstenaars mee met werk dat een ambachtelijk karakter heeft.
Kunstwerken kussen verhalen wakker
De caleidoscopische aanpak van A Deeper Shade of Soul maakt de Heilige Driehoek in al haar facetten, religieus en wereldlijk, ervaarbaar. Drie lijnen komen samen: bezieling en zingeving, het kloosterleven, en de rijke geschiedenis van de drie geloofsgemeenschappen die de Heilige Driehoek vormen. De kunstwerken gaan in op deze onderwerpen en verbinden ze met hedendaagse maatschappelijke thema’s. De kunstwerken kussen allerlei verhalen wakker die in de Heilige Driehoek liggen te rusten.
20 internationale kunstenaars
De twintig deelnemende kunstenaars zijn: Marlon de Azambuja (1978, BR/FR), Armel Barraud (1979, FR), Martin Belou (1986, FR), Vincent de Boer / Jonas Wijtenburg (1988/1989, NL), Aukje Dekker (1983, NL/ES), Adélaïde Feriot (1985, FR), Emahoy Tsege Mariam Gebru (1923-2023, ET/IL), Inge van Genuchten (1988, NL), Tom Heerschop (1972, NL), Bronwen Jones (1995, UK/NL), Jenna Kaës (1987, FR), Özgür Kar (1992, TR/NL), Fiona Lutjenhuis (1991, NL), Shivay La Multiple (1993, FR/NC), Patrick Neu (1963, FR), Samuel Sarmiento (1987, VE/AW), Cosmo Sheldrake (1989, UK), Pier Sparta (1995, FR), Ceija Stojka (1933-2013, AT).
Over de h3h biënnale
Stichting Kunst in de Heilige Driehoek realiseert elke twee jaar de h3h biënnale in Oosterhout, Noord-Brabant. Voor iedere biënnale nodigt de stichting een curator(duo) uit om een grootschalige expositie te maken. De vorige editie werd bezocht door meer dan 20.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.
—————————————————————————————————————
Curator Nanda Janssen
“Ik beschouw deze kloosters als een bron van inspiratie voor de mensen daarbuiten. Zeker voor wat betreft levensstijl, levensfilosofie en houding. Zo leefden deze gemeenschappen al duurzaam voordat het woord werd uitgevonden en hanteren ze de ‘kathedralentijd’, die van de lange lijn. Ook zijn er maar weinig mensen die zo radicaal níet meedoen met de massa en de waan van de dag naast zich neer kunnen leggen.
Dit stukje aarde in Oosterhout is geladen met betekenis. Bovendien schuilt er een hele gemeenschap achter die het bezielt. Zowel kunst als religie proberen betekenis te geven aan onze plek onder de zon, aan wat het is om mens te zijn. Beiden staan stil bij het leven en geven daar richting en verdieping aan. Het kan niet anders dan dat kunst op deze plek extra intens en betekenisvol is.”