Bijeenkomst ‘Bestaanszekerheid’

Tot de huidige kernproblemen van onze samenleving horen klimaat, veiligheid, woningbouw, stikstof en bestaanszekerheid. Goed beschouwd komen de eerste vier zich in het laatste aspect samen. Ook de kerk denkt mee en spreekt zich uit over dergelijke maatschappelijke thema’s. Dat doet zij in de zogeheten sociale leer. Bijvoorbeeld in de rondzendbrief (encycliek) van paus Franciscus z.g. over het klimaat: ”Laudato Si”. Ook heeft hij een programma gestart voor een economie van de hoop voor mens en aarde:  onder de naam “Economy of Francesco”.

Bij de Tweede Kamer verkiezingen van 2023 beheerste de genoemde aspecten prominent het politieke debat. Sindsdien zijn de ontwikkelingen sterk gedomineerd door geopolitieke wijzigingen, zoals instabiele handelsrelaties en meer aandacht voor (militaire) weerbaarheid, waardoor de gestructureerde aanpak van de bestaanszekerheid op de achtergrond is geraakt. Het probleem zelf is echter niet weg!

Reden voor het CSLK om de aandacht voor bestaanszekerheid prominent in het licht te zetten. De sociale leer roept ons daartoe ook op. Bestaanszekerheid heeft te maken met een stabiel inkomen, werk en werkzekerheid, begrijpelijke rechten en plichten, eenvoudige toegang tot voorzieningen, goed onderwijs en dito gezondheidszorg.

Hoe mooi is het trouwens dat de Bijbel  zich al bekommert om minder bedeelden. Profeten spreken mensen op hun verantwoordelijkheid aan, Jezus roept op naakten te kleden en hongerigen te voeden.

Het symposium van 7 november 2025 wil eerst zicht krijgen op feit en fictie aangaande de sociaal- economische dimensie van bestaanszekerheid waarbij zowel de praktijk als de wetenschap aan het woord komen. Daarop volgt een reflectie van de politieke sector op de feiten zodat er een beweging kan worden gemaakt  van droom richting daad. Daarna gaan praktijk, wetenschap, politiek en religie in een forumdiscussie met elkaar in gesprek.

www.cslk.nl

Delen