De weg vinden in onze samenleving

De Haagse organisatie Stek ('hartje kerk, hartje stad') werkt voor kwetsbare mensen in de stad. Met financiële steun van PIN richtte Stek Kariboe Bibi op, een ontmoetingscentrum voor en door Afrikaanse vrouwen.

Iris van der Heul, werkzaam bij Stek:
'Wij kwamen erachter dat bij veel Afrikaanse vrouwen - of ze nou uit Angola komen of Congo of Soedan - eenzelfde behoefte leefde. Allemaal willen ze graag wegwijs worden in de Nederlandse en Haagse samenleving. Ze hebben behoefte aan voorlichting over zaken als gezondheidszorg en huiselijk geweld. Ook lopen zij tegen problemen aan in de opvoeding, waar zij in veel gevallen alleen voor staan. Hun kinderen zijn goed geïntegreerd, spreken goed Nederlands. Daardoor ontstaan culturele botsingen. Tegelijkertijd willen zij hun kinderen ook iets meegeven van de Afrikaanse cultuur.

Daarom hebben wij Kariboe Bibi opgericht, een centrum voor en door Afrikaanse vrouwen. Het is een groep die niet erg zichtbaar is, maar toch met de nodige problemen kampt en daardoor in de marge dreigt te raken. Voor Turkse en Marokkaanse vrouwen bestaan al vrij veel initiatieven, maar niet voor Afrikaanse vrouwen. Het is belangrijk dat zij contact hebben met andere Afrikaanse vrouwen, die in hetzelfde schuitje zitten. We hebben het project kunnen opzetten samen met vrouwen die sleutelposities hebben in hun Afrikaanse gemeenschap.'

In haar kracht komen

'Kariboe Bibi is vier dagen per week geopend, en er werken nu twee Afrikaanse vrouwen. Het loopt heel goed, er komen vrouwen met uiteenlopende vragen. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd, zoals aerobics in combinatie met Nederlandse les, fietsles. Hele praktische zaken dus. Als je kunt fietsen, ben je mobiel. Je actieradius wordt dan aanzienlijk groter dan wanneer je enkel te voet naar buiten gaat. En wanneer je de Nederlandse taal beheerst kun je je weg vinden in de samenleving.

Het belangrijkste doel van dit project is empowerment: vrouwen in haar kracht helpen komen. We willen dat ze niet overdreven afhankelijk raken, niet belemmerd worden in hun mogelijkheden. Als iemand in Afrika een goede opleiding heeft gevolgd, is het zonde dat ze daar hier niets mee kan doen, enkel en alleen omdat je de taal niet beheerst.

Uiteindelijk hopen we dat verschillende initiatieven voor en door Afrikanen in dit pand gebundeld kunnen worden, zodat het een plek wordt waar je voor alles terecht kunt. Dat is nu langzaam aan het ontstaan.'

Meer informatie over Kariboe Bibi en alle andere projecten van Stek: http://www.steknet.nl/