Roepingsverhaal van de maand – augustus 2017                  

 

Mijn Thuis, Mijn Leven, Mijn Vreugde

“Ik woon in een klooster”, zei een student waarmee ik een biertje dronk tegen mij. Ik dacht: “Ja, en ik heb een tante in Australië met een kangoeroefokkerij!”
Al snel kwam ik er achter dat de student de waarheid sprak. Tegenover het café in Zwolle stond een groot en hoog gebouw waar ik al honderden keren langs was gefietst. Nooit eerder had ik mij afgevraagd wat zich daarbinnen bevond en of daar iemand woonde.Holke van der Veer

Enkele weken later was de Prior jarig, en de student nam mij mee naar het feestje. Ik liep door stille gangen, zag religieuze beelden en glas in lood ramen, ontdekte vergaderzalen, een meditatieruimte en een bibliotheek.

Daar raakte ik voor het eerst van mijn leven in gesprek met een broeder, een dominicaan. Hij vertelde mij wie hij was en wat hij deed en dat er niet alleen mannen in het klooster wonen, maar ook vrouwen.

Was het nieuwsgierigheid? Amsterdamse lef? Of roeping? Ik vroeg: “Ik heb gehoord dat jullie aan vormingswerk doen en cursussen geven; ik zit op de sociale academie, kan ik hier stage lopen?”

En zo ben ik in een wereld terecht gekomen waarvan ik dacht dat die alleen in films en geschiedenisboeken bestond. Na mijn stage vroeg ik: “Hebben jullie een kamer voor mij, ik wil hier wonen!” Dit is nu dertig jaar geleden. In de loop van de jaren ontvouwde zich voor mij een manier van leven, van geloven en spiritualiteit. Ik ben die stagiaire die nooit meer weg is gegaan. Ik ben katholiek geworden en Dominicanes. Steeds meer voelde ik dat deze gemeenschap mijn thuis, mijn leven, mijn vreugde is geworden.

Gebed

Heer, leer mij zonder vooroordeel te luisteren naar de onbekende die op mijn pad komt.
Geef mij het lef om deuren te openen, het onbekende binnen te gaan.
Geef mij vertrouwen dat waarheid en leven zich laten vinden.
Wees een thuis voor mensen met een onrustig hart. Amen.

Zr. Holkje van der Veer OP
Dominicanessen van Neerbosch – Nijmegen

 

 

                                   

Bij gelegenheid van roepingenzondag hebben de bisdommen en het Huis van de Roeping in samenwerking folders, affiches en gebedenboekjes uitgegeven. Die treft u hier aan:

Affiche Roepingenzondag 2017