Kloosterkeuken

De kloosterkeuken wekt associaties met de eenvoudige, sobere doch voedzame maaltijden uit vroeger tijden. Kloosterlingen moesten het vooral doen met wat ze verbouwden in de kloostertuin en met wat ze kregen van het eigen vee. Brood, kaas, boter, honing, azijn, bier, mosterd, jam; het werd merendeels zelf gemaakt. Soberheid en toewijding zijn in de kloosterkeuken de basis voor eerlijke, smakelijke, gezonde en voedzame maaltijden. Als je niet veel hebt om uit te kiezen en je wilt toch variëren, moet je creatief zijn.
Wie benieuwd is naar de ervaringen van een broeder kok, die al ruim zestig jaar de scepter zwaait in de kloosterkeuken van de Kapucijnen, kan hier terecht voor het verhaal van broeder Harold Holierhoek.


Zuster Chiara Bots o.s.c. is bekend vanwege haar opvattingen over gezond leven en bezield leven.

Gastvrijheid

Gastvrijheid is voor veel religieuze gemeenschappen een groot goed. Zo fungeert De Wonne al ruim 25 jaar zo veel mogelijk als een "groot huisgezin", waar gasten welkom zijn aan tafel. Van eenzelfde bereidheid om te delen met anderen getuigt De Vuurhaard in Udenhout. Voor beide gemeenschappen staat het contact met mensen-in-de-marge centraal.

Tijdens de maaltijd wordt gezorgd voor de inwendige mens. Maar in het gehele proces dat vooraf gaat aan de consumptie – het zaaien, oogsten en bereiden – kan werken en bidden samenvallen in de aandacht en de intentie waarmee het gebeurt. Een hedendaagse gelovige vrouw zegt het zo: Een moment van gebed is voor mij ook het bereiden van het eten dat ik niet alleen maar gekregen heb ‘als het werk van mijn handen’, maar dat je ook gegeven is. En het goed bereiden daarvan is ook een manier van dank zeggen. Als leek zoek je hoe je in het leven van alledag spiritualiteit vasthoudt. Marlène Falke-De Hoogh.

Identiteit

Voedsel is een belangrijk element in het ontwikkelen en koesteren van identiteit. Enrico Carlson Cumbo beschrijft hoe het feest van Franciscus van Padua in een kleine Italiaanse gemeenschap is overgeplaatst en getransformeerd in een metropool als Toronto. Het feest van het brood.

Broeder Laurentius

Drie eeuwen geleden ontdekte een eenvoudige kloosterbroeder het geheim van een ononderbroken omgang met God. Hij was kok in een Frans klooster, 'een dienaar van Gods dienaren', zoals hij zichzelf noemde. Te midden van het gerammel van potten en pannen zocht en vond hij een diep en voortdurend besef van God. Door zijn ervaring en inzicht is hij een klassiek voorbeeld van geestelijke diepgang geworden. We hebben het over Broeder Laurentius.

Recepten

Enkele recepten voor smakelijke gerechten uit de kloosterkeuken:appelbollen, amandelbrij en appelcake. Een eeuwenoud recept voor Wilhelmietensoep werd teruggevonden door de Broeders van Huijbergen. En wie de smaak te pakken heeft kan hier nog meer kloosterklassiekers vinden. Wie de kneepjes van de kloosterkeuken onder de knie wil krijgen kan hiervoor in het Dominicaans Activiteiten Centrum terecht.