Het Arm & Rijk spel

Wat?

Het Arm & Rijkspel is een bordspel dat een manier biedt om met kinderen vanaf ca. 9 jaar in gesprek te gaan over armoede. Het spel laat spelenderwijs ervaren wat het betekent om weinig of juist veel geld te hebben en wat weinig geld in een gezin betekent. Het doet een beroep op de creativiteit en solidariteit van kinderen om ieder kind mee te laten doen.

Doel?

Scholen kunnen een belangrijke rol in de bestrijding van armoede spelen. Door versterking van die rol krijgen kinderen die opgroeien in armoede de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. Solidair Friesland ondersteunt scholen – met een aanpak op maat – in bewustwording, signaleren en bespreekbaar maken van armoede. Ook biedt Solidair Friesland handvatten voor schoolbeleid zodat ieder kind kan meedoen.

Het Arm & Rijkspel moet de leerkrachten aan het denken zetten over welke armoede er in de school speelt. Het geeft hen een mogelijkheid om de armoede in de school te benoemen en te bedenken wat de rol van de school daarin kan zijn. Door het spel met de leerlingen te spelen wordt het bespreekbaar gemaakt.

De kinderen maken met dit spel kennis met armoede die ze niet kennen of kinderen die in armoede leven krijgen de gelegenheid om dit op speelse wijze te delen met de klasgenoten. Alle kinderen ontwikkelen ideeën over wat hun rol kan zijn inzake armoede.

Voor wie?

De doelgroep zijn scholen, kerken, wijkcen­tra en gemeenten.

Het spel is aangereikt aan leerkrachten van het basisonderwijs op katholieke scholen en samenwerkingsscholen om het te gaan spelen met de kinderen in de groepen 4-5 (Midden­bouw) en 6-8 (Bovenbouw). Solidair Fries­land biedt ook trainingen aan om aan de hand van het spel over dit thema te spreken.

Meer informatie:  op de website van solidairfriesland.nl en in Arm en Rijkspel flyer