Vastenmeditaties 2020

Jaarthema: Omgaan met verschillen

Het jaarthema van de KNR is dit jaar ‘omgaan met verschillen.’ Omgaan met verschillen heeft onder andere te maken met open staan voor het anders zijn van de ander en met het je onthouden van vooroordelen. De vastentijd is misschien bij uitstek de tijd om ons daarin te oefenen. De KNR heeft zeven religieuzen gevraagd ons daarbij te helpen. Zij schreven een korte meditatie en gebed bij een bijbelcitaat en bieden ons daarmee een handreiking bij het beter leren omgaan met verschillen. 

Zesde meditatie:

 

Verschillend omgaan met hetzelfde

 
 

Bijbeltekst 

"Voor sommigen van jullie zijn bepaalde dagen heilig. Voor anderen zijn alle dagen gelijk. Houd vast aan de overtuiging die je hebt. Wie feest viert op heilige dagen doet dat om God te eren. En wie alles eet, doet dat ook om de Heer te eren. 

Waar gaat het om in Gods nieuwe wereld? Niet om wat je eet of drinkt! Het gaat erom dat we goed zijn voor elkaar en in vrede met elkaar leven."

Rom. 14,5-6 en 17

 
Meditatieve beschouwing 

Verschillen prikkelen. Aangenaam, uitnodigend, maar ook pijnlijk, confronterend.

“Houd vast aan de overtuiging die je hebt”  adviseert Paulus. Is dat niet een beproefd middel voor slepende conflicten, voor verwijdering tussen mensen, voor spanningen in groepen? Een echte overtuiging zit immers niet alleen in je hoofd, maar vooral in je hart. Het raakt je wanneer iemand onheus met jouw overtuiging omgaat, het afdoet met nonchalance, met een afwijzing of misschien zelfs met een aanval op iets waarin je ten diepste gelooft.

Ruimte geven en ruimte krijgen maken het omgaan met verschillen mogelijk. Ruimte om een eigen weg te gaan in de beleving van je roeping, om steeds meer te passen in Gods nieuwe wereld, om goed te zijn voor eenieder en vrede te brengen.

Hoeveel ruimte heb ik/je daarvoor nodig? Hoeveel ruimte ben ik/je bereid te geven?

Afsluitend gebed 

Leer mij te kijken met uw ogen, God,
naar mezelf, naar de ander.
Zodat ik de ruimte kan zien
die zij en ik nodig hebben
om steeds meer de mens te worden
die past in uw nieuwe wereld.

 

Over de maker

Zuster Beatrix Woertman werkte in het onderwijs in Nederland, en vertrok in 1970 naar Indonesië. Daar was ze werkzaam in vorming en bestuur. Terug in Nederland deed zij vorming binnen de eigen congregatie, kapittel- en groepsbegeleiding en was ze, vanaf 2000, betrokken bij het algemeen, provinciaal en lokaal bestuur.

Zuster Woertman