Catharinadag

De Catharinadag is een jaarlijkse bijeenkomst, georganiseerd door Stichting Christine de Pisan, met actuele thema’s op het terrein van veranderende man-vrouw verhoudingen in kerk en samenleving. Hij wordt telkens gehouden rond de feestdag van Catharina van Alexandrie (25 november). In 2016 vond de Catharinadag plaats op vrijdag 25 november 2016 in de Grote Kerk te 's-Hertogenbosch.

Catharinadag 2016

Het thema van de Catharinadag 2016 was Aandacht & Barmhartigheid. Kijken met kunstenaarsogen.

De Catharinadag 2016 staat in het teken van kunstenaars. Met hun ogen – de ogen van Jeroen Bosch, Nelleke de Laat en Nanne Meulendijks – kijken we naar de werkelijkheid. Het zijn de ogen van aandacht en barmhartigheid. Het zijn de ogen van Bosschenaren die in de tijd van Jeroen Bosch religieuzer dan religieus waren. Ogen die ook eigentijds religieus zijn en ons laten kijken op een manier die creatief en inspirerend is.

Deze middag brengt professor Patrick Chatelion Counet u terug naar de tijd van Jeroen Bosch. Hij stelt de vraag met welke ogen Jeroen Bosch de hemel en de hel bezag: die van de duivel of die van God? Beeldend kunstenares Nelleke de Laat vertelt over haar mantel van aandacht, Allemantel, samengesteld uit 330 lapjes stof van evenzoveel verschillende mensen die haar hun dierbare lapjes toestuurden. Kunstenares en illustrator Nanne Meulendijks vertelt over haar Zeven ‘omgekeerde’ Werken van Barmhartigheid die de toeschouwers op het verkeerde been zetten om hen op het rechte pad te krijgen.

Een impressie van deze dag