Zorg bieden met lege handen. Geloofsgesprek over Franciscanessen Alles voor Allen

Gepubliceerd op: 19-1-2021 om 14:11 door eh. Bron: KRO-NCRV

BREDA - In het geloofsgesprek van zondag 17 januari jl. sprak diaken Vincent de Haas over de Franciscanessen Alles voor Allen. De zusters zijn altijd werkzaam geweest in de zorg en hebben tijdens diverse cholera-epidemie├źn, zieken verpleegt. Nu zijn de zusters getroffen door corona en hebben zelf zorg nodig.

De congregatie van de zusters Franciscanessen Alles voor Allen bestaat bijna 200 jaar. De zusters zijn gestart met een eerste gasthuis aan de Haagdijk in het centrum van Breda. Ook stondens zij aan de wieg van het Ignatiusziekenhuis. In de afgelopen twee eeuwen kwamen er enkele cholera-epidemieën zieken voorbij.

Vincent de Haas tijdens geloofsgesprek
Diaken Vincent de Haas tijdens het Geloofsgesprek

Cholera en corona

Hygiëne was daarbij ontzettend belangrijk, alsdus Vincent de Haas. "Dat hebben de zusters ons echt geleerd destijds. En afstand houden om besmettingen te voorkomen. Hetzelfde wat we nu ook weer moeten doen in deze tijd van corona." Diaken de Haas is administrator van de congregatie die op dit moment 16 zusters telt die allemaal van hoge leeftijd zijn. "We hebben corona lang buiten de deur weten te houden," vertelt hij, "maar helaas zijn er nu toch behoorlijk wat zusters besmet en moet iedereen in quarantaine. Dat valt zwaar voor sommigen, want de zusters zijn gewend om gezamenlijk te eten, koffie te drinken en te bidden in de kapel en mogen nu niet van hun kamer af. Gelukkig is er nog steeds een gezamenlijk gebed dat vanuit de kapel wordt gestart en dat iedere zuster dan vanuit haar eigen kamer mee kan bidden."

Waarden doorgeven

De zusters zijn altijd werkzaam geweest in de zorg. Nu ze zelf zorg nodig hebben, proberen ze een voorbeeld te zijn voor het zorgpersoneel. Werkelijke aandacht voor de patienten, nabij zijn en zorg met compassie zijn waarden die de zusters graag doorgeven. Dat heeft er onder andere toegeleid dat twee zorgmedewerkers zich zo geraakt voelden door het geloof van de zusters dat ze zich hebben laten dopen en gevormd zijn.

Diaken de Haas: "Ook nu de zusters zelf niet meer actief zijn in de zorg, kunnen we nog van hen leren Ze zijn erg betrokken bij het programma 'Compassie in de zorg van Zin in werk, bij de fraters van Tilburg. Dat is iets wat zij over willen dragen. Compassie beteket dat je goed naar jezelf kijkt en nadenkt: 'wat zie ik werkelijk, wat raakt me daarin en wat doe ik er uiteindelijk mee?' Dat is voor zorgmedewerkers van nu ook van groot belang en je ziet dat medewerkers die dit programma hebben gevolgd anders met de zorg omgaan."

Ook van 90-jarige zusters van veel te leren, vertelt diaken de Haas. "De dankbaarheid waarmee de zusters de zorg nu ontvangen en hoe zij zelf ooit met lege handen begonnen. Ze hadden niets, maar begonnen gewoon, hier aan de Haagdijk, maar ook in Afrika waar zij enkele ziekenhuizen hebben gesticht. Zien wat er nodig is, en gewoon aanpakken."

Kijk hier het geloofsgesprek terug