Augustinusdag over Leiderschap online te volgen

Gepubliceerd op: 20-11-2020 om 18:12 door eh. Bron: Augustijns Historisch Instituut

ONLINE - Morgen 21 november organiseert het Augustijns Historisch Instituut zijn jaarlijkse Augustinusdag. Dit jaar voor het eerst in een online versie, en daarom ook na morgen nog terug te zien via YouTube. Thema: Leiderschap

Het instituut is onderdeel van de Belgische provincie van de augustijner orde. Het beheert een bibliotheek geweid aan Augustinus en de geschiedenis van de orde, ook publiceert het instituut n een wetenschappelijk tijdschrift en houden twee bibliografieëen bij, waardevolle onderzoeksmiddelen voor onderzoekers.

Daarnaast organiseert het eens per jaar een dag waarop Augustinus aan het bredere publiek wordt voorgesteld. Deze studiedag, de Augustinusdag, is al meer dan 30 jaar een live gebeurtenis, maar vindt dit jaar voor het eerst plaats in een online vorm. . De dag was oorspronkelijk een studie-, ontmoetings- en bezinningsdag voor religieuzen m/v die leven volgens de Regel van Augustinus maar tegenwoordig komen er heel veel niet-religieuzen op af. Het ontmoetingsluik zal dit jaar minder uit de verf komen, maar de andere twee luiken komen aan bod.

 

Inleidingen op YouTube

Op het kersverse YouTube kanaal van het Augustijns Historisch Instituut staat al een voorproefje van de dag door de sprekers. Op dit kanaal zullen ook de inleidngen van de verschillende spreker later nog te zien zijn. De vier sprekers zijn Mathijs Lamberigts, Paul van Geest, Kitty Bouwman en Gerben Zweers. De fimpjes duren ieder ongeveer 20 minuten. De namiddag zal afgesloten worden door het avondgebed van de gemeenschap van augustijnen in Heverlee, gevolgd, als u dat wenst, door hun eucharistieviering om 18 uur. Ook deze zijn via een livestream te volgen.

Publicatie

Na afloop van de dag verschijnt er ook nog een publicaties. De voordrachten zijn dit jaar korter dan normaal maar in hun essays zullen de sprekers verder op hun verhaal ingaan.  Anthony Dupont heeft een bonus aangeleverd in de vorm van de homilie die hij op 28 augustus uitsprak bij de augustijnen te Gent, en Geert Van Reyn heeft een mooie lijst van nieuwe en minder nieuwe publicaties van en over Augustinus, en over het thema leiderschap samengesteld. De publicatie kost 12,50 euro (incl. verzending naar NL of B).

U kunt de publicatie bestellen door een mailtje te sturen naar anneke.goovaerts@augustiniana.be waarin u ook uw adres ter verzending vermeldt. Meer informatie op de website