Nieuwe secretaris-generaal Simon Evers: religieus leven in de toekomst wordt veelkleuriger

Gepubliceerd op: 2-6-2020 om 14:43 door eh.

HILVERSUM - 1 juni, Tweede Pinksterdag, was de officiƫle datum van indiensttreding van de nieuwe secretaris-generaal van de KNR Simon Evers. Hij startte zijn werk met een interview op Radio 1 waarin hij onder andere sprak over de toekomst van de kloosters. Meer maatwerk en veelkleuriger, is zijn voorspelling.

Simon Evers (1959) is vanaf 1996 als geestelijk verzorger werkzaam in OLVG te Amsterdam, waar hij tevens coördinator van het team van geestelijk verzorgers is. Per 1 juni treedt hij aan als secretaris-generaal van de KNR. Hij volgt daarmee Patrick Chatelion Counet op, die vertrekt vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Simon Evers
Naast de functie van secretaris-generaal zal Evers in deeltijd ook werkzaam blijven in het OLVG. Hij werd geboren in Amsterdam en was van 1979 tot 2001 benedictijner monnik van de Sint Andries Abdij van Zevenkerken te Brugge in België. Daar werd hij in 1988 priester gewijd. In 2001 werd hij geïncardineerd binnen het bisdom Haarlem-Amsterdam. Dat hij zelf benedictijn is geweest,brengt volgens Evers voordelen mee in zijn nieuwe functie: "Ik ken het leven van binnenuit, ken de moeilijkheden en ken het taalveld," zei hij desgevraagd tijdens het radio-interview.

Corona

Als geestelijk verzorger in een ziekenhuis heeft het werk in deze coronatijd een andere, intensieve vorm gekregen, vertelde hij. De zorg ging en gaat nog altijd niet alleen uit naar de patiënten, die naast ernstige ziekte ook te maken kregen met eenzaamheid, maar ook naar het personeel. "Het is een situatie die zij nog nooit zo hebben meegemaakt. Dit heeft veel met zich meegebracht en zal ook nog lang doorwerken. We proberen er iedere dag voor het zorgpersoneel te zijn." Dat de coronacrisis ook verschillende kloosters stevig heeft geraakt is, de nieuwe secretaris-generaal niet ontgaan. "Niet alleen verloren sommige gemeenschappen in korte tijd verschillende leden, ook de eenzaamheid en het niet gezamenlijk afscheid kunnen nemen is heel zwaar voor hen. Het gemeenschapsleven is heel belangrijk voor de religieuzen."

Cirkels van verbondenen

Dat kloosters hard geraakt worden heeft onder andere te maken met de hoge leeftijd van veel religieuzen. Toch zijn er ook jongeren en is er hier en daar aanwas, vertelt Evers. "Ook komen er religieuzen uit het buitenland naar ons land om hier te wonen en te werken in de kloosters." Maar dat het toekomstige religieuze leven er anders uit gaat zien, staat voor hem wel vast. Op dit moment zijn er nog zo'n 3700 religieuzen, de verwachtingen zijn dat er rond 2030 zo'n 800 over zijn.  "De grote maatschappelijk instituten, die kloosters waren in het verleden, zullen verdwijnen. Wat blijft zijn kleine groepen die mensen zullen blijven inspireren. Om hen heen zullen cirkels ontstaan van mensen die zich dichterbij of verder weg voor een bepaalde tijd met deze kloosters verbonden zullen voelen.  We zien dat al gebeuren, ook vanuit de protestantse hoek. Het religieuze leven wordt veelkleuriger."

Luister het hele interview terug op de website van het Radio 1 journaal, vanaf ongeveer 9.18 uur op 1 juni