Jezuïeten lanceren speciale website voor coronacrisis

Gepubliceerd op: 2-4-2020 om 18:45 door eh. Bron: www.spiritualiteitvoorcoronatijd.org

- In deze coronacrisis is er een grote de behoefte aan spiritualiteit, gebed en zingeving. Om aan die vraag tegemoet te komen, lanceren de Vlaamse en Nederlandse jezu├»eten een website over spiritualiteit voor coronatijd. Een website met podcasts, video's, thuisliturgie├źn, artikelen en meditaties.

De Jezuïeten hadden al Bidden Onderweg, een gebedspodcast met dagelijkse gebeden en de digitale retraites rond de vastentijd en de Advent. Nu is het aanbod uitgebreid o.a. met materiaal voor de Goede Week en Pasen.

bidden tijdens coronacrisis

Thuisliturgieën voor de Goede Week

Dit jaar zijn er geen publieke vieringen in onze kerken vanwege het coronavirus. Voor iedereen die niet veel heeft met een viering op een scherm, maakten de jezuïeten speciale thuisliturgieën. voor Palmzondag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszondag. Om alleen of met huisgenoten de Goede Week intens te beleven. Het materiaal bevat een uitgebreide handleiding en  gedetailleerde draaiboeken met gebedsteksten, lezingen uit de Bijbel en liederen. Het is te downloaden via de website https://www.jezuieten.org/nieuws/thuisliturgieen-goede-week/ Veel van de liederen zijn via een linkje op YouTube te beluisteren. 

Coronaretraite

De al eerder genoemde gebedspodcast Bidden Onderweg, heeft  speciaal voor de coronacrisis een podcastretraite 'Bidden tijdens de coronacrisis'. Een gebedsgids om je te ondersteunen in deze tijd van isolement, onzekerheid en angst.  Zie: https://biddenonderweg.org/artikel/bidden-tijdens-de-coronacrisis

Videoreeks 'Hoe ga ik om met de coronarisis?'

Ook maakten Nikolaas Sintobin sj en Rick Timmermans een serie video's over de vraag: "Hoe bewaar ik innerlijke rust nu er zoveel op mij afkomt in deze coronacrisis? " Thema's die voorbijkomen: angst, geduld, bidden, spanningen in het gezin, leef!, gehoorzaamheid.
Zie: https://www.jezuieten.org/nieuws/videos-omgaan-met-de-coronacrisis/

Podcast Teilhard de Chardin – Mis over de wereld

Teilhard de Chardin was een vooraanstaand jezuïet-wetenschapper. Hoogtepunt in zijn spirituele oeuvre schreef hij toen hij alleen was in de Gobi-woestijn. Hij wilde de eucharistie vieren maar had geen brood en geen wijn. Toen hij begon te schrijven, resulteerde dat in zijn sublieme La messe sur le monde (De mis over de wereld). Tijdens de coronacrisis moeten vele katholieken het zonder eucharistieviering doen. Bidden Onderweg maakte speciaal voor deze tijd een podcast bij deze mis over de wereld.

Beluister de podcast