Maatjesproject Mondiaal Centrum Breda kanshebber voor Appeltje van Oranje

Gepubliceerd op: 15-1-2020 om 14:35 door eh. Bron: www.oranjefonds.nl / www.mondiaalcentrum

BREDA - Het Maatjesproject van het Mondiaal Centrum Breda is een van de kanshebbers voor een Appeltje van Oranje, de prijs die het Oranjefonds jaarlijks uitreikt. Stemmen kan alleen nog vandaag!

Nederland ontving en ontvangt nog steeds veel vluchtelingen. Burgers uit Breda vangen deze nieuwkomers op met het Welkomstcomité. Hier komt het Maatjesproject van Mondiaal Centrum Breda uit voort.

Banner appeltjes van oranje

Dit maatjesproject koppelt vluchtelingen aan Bredase vrijwilligers. Nieuwkomers krijgen dan hulp om op een spontane manier in contact te komen met Nederlanders. Samen ondernemen ze alledaagse activiteiten. Denk aan boodschappen doen, de bibliotheek bezoeken en koffiedrinken. Integratie en sociale vaardigheden staan hierbij centraal.
Het project helpt bij het vinden van een eigen weg in de nieuwe, vreemde samenleving. Onze samenleving. Bredase burgers bieden vluchtelingen een warm welkom in de stad. 

Mondiaal Centrum Breda

Het Mondiaal Centrum Breda (MCB), geopend in april 2015 en gelegen in de wijk Boeimeer, wil een ontmoetingscentrum en laagdrempelige 'aanlegsteiger' zijn voor vluchtelingen en andere mensen in de marge van de samenleving - vanuit het bewustzijn dat iedereen een menswaardig bestaan verdient. Ook zoekers van zin / verbinding / betekenis / ontmoeting en mensen die zich betrokken voelen bij medemens & samenleving zijn van harte welkom om iets te komen 'brengen' als vrijwilliger of te 'halen' als deelnemer aan een van de activiteiten.

Steun van religieuzen

Het Mondiaal Centrum Breda is gevestigd van een voormalig klooster van de Broeders van Huijbergen. De broeders hebben het pand aan het centrum beschikbaar gesteld en voelen zich er nauw bij betrokken Ze roepen iedereen op het Maatjesproject te stemmen. 
Naast het maatjesproject dat gericht is op statushouders, heeft het  Mondiaal Centrum Breda ook een project voor Bed, Bad, Brood en Begeleiding van ongedocumenteerden. Ook dit wordt ondersteunt door religieuze orden en congregaties, o.a. door een financiële bijdrage via KNR-PIN.  

 

Stemmen

De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan drie sociale projecten die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en ervoor zorgen dat zij weer meedoen in de samenleving. In mei reikt Koningin Máxima de Appeltjes van Oranje uit op Paleis Noordeinde. Het thema van 2020 is ‘Maatjes ben je samen’.

De prijs bestaat uit een bedrag van € 15.000,-- en een bronzen beeldje gemaakt door prinses Beatrix. Vandaag is de laatste dag dat het publiek kan stemmen. Eind januari houden alle genomineerde projecten een 'pitch' die ook meetelt. Uiteindelijk besluit een jury welke drie projecten de prijs gaan winnen.

Stemmen op het Mondiaal Centrum Breda

Meer informatie over de Appeltjes van Oranje