Digitale adventsretraite Jezuïeten

Gepubliceerd op: 29-11-2019 om 16:48 door eh.

- Ook dit jaar bieden de Jezuïeten weer een digitale adventsretraite aan via 'Bidden onderweg'. Thema dit jaar: 'Zie wat je hoort'. De teksten zijn geschreven door Dries van den Akker sj en gebaseerd op de ignatiaanse spiritualiteit.

De schrijver zegt over dit thema: "We gaan niet alleen kijken naar de buitenkant van de dingen, we proberen juist naar de binnenkant te kijken. Ik hoop dat de deelnemers door de retraite zich de vaardigheid eigen maken om, net als de profeten of Jezus of de evangelisten, door de gebrokenheid van de wereld heen te kijken, om te zien dat de nieuwe wereld waarnaar ze verlangen al lang begonnen is."

Digitale adventsretraite Ignatiaans bidden

Ruim 16.000 deelnemers

Aan deze elfde digitale retraite zullen vermoedelijk ruim 16.000 mensen deelnemen, verspreid over een 1000-tal steden en dorpen in Nederland en Vlaanderen. Uit een digitale enquête van dit voorjaar (ruim 4.000 antwoorden) blijkt dat 80% van de deelnemers regelmatige kerkgangers zijn en dat 50% dagelijks tussen 5 en 15 minuten besteedt aan de retraite. Verrassend is dat 16% ouder is dan 80 jaar. De oudere generaties hebben duidelijk ook de weg gevonden naar het internet. Bijna 80% van de deelnemers gaf aan dat ze met anderen hebben uitgewisseld over hun gebedservaring.

Hoe werkt het?

Wie mee wil doen met de retraite kan zich inschrijven via www.ignatiaansbidden.org. De retraite start op 1 december. Dagelijks wordt om 18.00 uur een nieuwsbrief verstuurd. Op zondag ontvangen de deelnemers, naast het gebedsmateriaal, ook een korte duiding van het thema van de komende week. Tweemaal per week, op zondag en op woensdag, worden er ook tips over hoe bidden en een citaat uit de ignatiaanse traditie of van de kerkvaders meegestuurd.

Delen

Deelnemers die iets van hun gebed willen delen met anderen kunnen zich aansluiten bij een door www.ignatiaansbidden.org zelf voorgesteld uitwisselingsgroepje. Het is ook mogelijk er zelf eentje samen te stellen in de buurt, parochie, gemeente, gemeenschap ... Verder is er nog een gastenboek, dat alleen zal opengesteld worden voor wie ingeschreven is.