Religieuzen over hun missie

Gepubliceerd op: 28-10-2019 om 17:03 door eh. Bron: KRO-NCRV / Katholiekleven.nl

UTRECHT / SCHIEDAM - In de Buitengewone Missiemaand waren er diverse filmpjes te zien waarin religieuzen vertellen over hun missie en hoe zij missionaris zijn

Katholiekleven.nl maakte een serie van verschillende korte filmpjes waarin diverse mensen aan het woord komen over hoe zij (hun) missie in deze tijd zien. De serie begon met mgr. Ron van den Hout, bisschop-referent voor missie: “Missie is niet ‘een’ taak, of een werkveld. Maar de Kerk zelf is missie. Wij brengen onszelf. We brengen de liefde van God en ook onszelf als mens.”

Iedereen is geroepen

In deze serie komt ook zuster Maria Confidens aan het woord. Zij is een Dienares van de H. Geest van de Altijddurende aanbidding. Een slotzuster, die een contemplatief leven leidt. Toch ziet ook zij zichzelf als missionaris.  “Vroeger was een missionaris iemand die naar verre landen ging om het evangelie te verkondigen en ontwikkelingswerk te doen. Maar nu zien we dat breder. Iedere christen is geroepen om missionaris te zijn en te leven volgens het evangelie. “Christus zegt: ‘Komt, volgt Mij na.’ Dus, zoals we het vandaag zien, zijn wij net zo goed missiezusters door ons leven van gebed voor anderen, voor heel de wereld. Tot aan de uiteinden der wereld, zegt Jezus.”

De congregatie van zuster Maria Confidens is gesticht door de heilige Arnold Janssen (1837-1909), die in zijn tijd een impuls wilde geven aan het missiewerk van de Kerk. Hij startte daarvoor niet alleen twee actieve missiecongregaties, maar ook de congregatie waar de nu 77 jaar oude zuster Maria Confidens zich als 19-jarige bij aansloot: de ‘Dienaressen van de Heilige Geest van de Altijddurende Aanbidding’.
In het fimpje vertelt zuster Maria Confidens hoe je met je hart kunt bidden en over het gebed van haar en haar medezusters: “Jezus zelf heeft de hele nacht gebeden, lazen we vanochtend in het evangelie. Dus wij bidden ook ’s nachts. Overdag en ’s nachts.” 

Meer over de Dienaressen van de Heilige Geest van de Altijddurende Aanbidding: www.kloostercenakel.nl 

Pater Melvin Tharsis

In het geloofsgesprek van zondag 27 oktober was er ook aandacht voor de Buitengewone Missiemaand. Pater Melvin Tharsis svd vertelt hoe hij het woord van God in Nederland onder de mensen brengt door teksten uit de bijbel op kaartjes voor mensen die ziek zijn. Hij ziet bij mensen die bijvoorbeeld dakloos zijn dat zij nog veel geloof hebben en dat hij daarvan kan leren. 
Hij is hoopvol voor de toekomst van de kerk in Nederland. "In de natuur zie je de bomen die hun blad verliezen en kaal worden, maar in de lente krijgen ze weer bloesem en vruchten." Hij moet hard werken in deze missie in Nederland maar dat deden de missionarissen die vroeger vanuit Nederland naar India gingen ook. Het geloof brengt hem vrede en vreugde en een glimlach.

Bekijk het hele geloofsgesprek met pater Melvin Tharsis svd