Wereldwijd doen bijna 500 kerken en moskeeën mee met de Franciscan Call 4 Peace

Gepubliceerd op: 30-9-2019 om 11:35 door eh. Bron: www.franciscancall4peace.org

WERELDWIJD - De Franciscaanse familie Nederland roept iedereen op om op vrijdag 4 oktober om 14.00 uur de klokken te luiden en te bidden voor vrede. Ze sluit hiermee aan bij de internationale oproep van de FranciscanCall4Peace

Om 14.00 uur, bij het begin van het islamitisch vrijdaggebed, zullen op bijna 500  plekken in binnen- en buitenland de klokken luiden als een oproep tot vrede, verzoening en verbroedering. De actie, FranciscanCall4Peace, herdenkt op de feestdag van de Heilige Franciscus van Assisi een bijzondere ontmoeting van 800 jaar geleden.

kerkklok

Vredevolle ontmoeting

In september 1219, midden in de kruistochten, trok Franciscus vanuit het kruisvaarderskamp in Damiette ongewapend de sultan van Egypte tegemoet. Hij wilde met hem spreken! Door Franciscus gastvrij te ontvangen doorbrak moslimsultan Malek Al-Kamil het heersende vijandsbeeld. Te midden van het oorlogsgeweld kwam het tot een vredevolle ontmoeting tussen beide mannen.

Gebed

Ook in onze tijd is er nood aan bruggenbouwers, aan mensen die elkaar de hand reiken. In heel het land zullen op vrijdag 4 oktober om 14.00 uur klokken luiden. In de deelnemende kerken en kloosters wordt dan 'De Lofzang op de allerhoogste God' gebeden, een gebed van Franciscus van Assisi, gebaseerd op de 99 Schone Namen uit de Islam. In de moskeeën worden deze 99 Schone Namen gebeden en zullen imams in hun vrijdagpreek naar de ontmoeting verwijzen. Wereldwijd doen in 15 landen al bijna 400 kerken, moskeeën en scholen aan de actie mee; 

Gestart in België

FranciscanCall4Peace is gestart door de franciscaanse familie in Vlaanderen met de steun van de Belgische bisschoppenconferentie en de Moslimexecutieve (het vertegenwoordigende orgaan van de moslims in België). Binnen Nederland is het verspreiden van de oproep een gezamenlijk initiatief van de franciscaanse familie onder leiding van de minderbroeders franciscanen, de orde van franciscaanse seculieren (ofs) en de Franciscaanse Beweging.

Meedoen

Kloosters, kerken en moskeeën die zich ook willen aansluiten zijn van harte welkom. Zij worden verzocht zich aan te melden op www.franciscancall4peace.org.  Daar is ook een kaartje te vinden waarop alle plekken te zien zijn die zich hebben aangemeld. 

Tekst van de Lofzang op de Allerhoogste God