Dominicanen Zwolle vragen regering iets te doen aan situatie vluchtelingen Griekenland

Gepubliceerd op: 17-9-2019 om 15:01 door . Bron: www.dominicanen.nl

ZWOLLE - In een brief aan minister-president Mark Rutte en de Tweede Kamerfracties vragen de dominicanen van Zwolle aandacht voor de onmenselijke leefsituatie van vluchtelingen op Samos, Lesbos, Chios en Kos.

De brief, namens de communiteit ondertekend door Wijbe Fransen o.p., wijst op de uitzichtloze situatie van veel vluchtelingen. De Griekse regering doet te weinig, het aantal vluchtelingen neemt toe en wat er overblijft van de deal met Turkije is de vraag.

Vluchtelingenkamp lesbos
Opvang op Lesbos, foto: UNHCR, flickr.com

Mede naar aanleiding van de recente berichtgeving in diverse media, uiten de broeders hun zorgen over de steeds verslechterende situatie in de kampen waar veel meer mensen verblijven dat mogelijk is. Ook vragen ze de premier en de Tweede Kamer om te werken aan oplossingen en stellen vragen over het niet nakomen van de eerder gemaakte afspraken:

‘Tot verlichting van de situatie op de Griekse eilanden heeft de Nederlandse regering – al of niet tezamen met andere Europese landen de toezegging gedaan om een contingent vluchtelingen tot Nederland toe te laten. Deze toezegging is nog niet vervuld. Wat is daar de reden van?' is te lezen in de brief.

En verder:' Wij doen een zeer dringend beroep op u om de regeringen van Griekenland en Turkije op hun afspraken aan te spreken.Wij vragen u vervolgens een teken van menselijkheid en compassie te stellen en een behoorlijk aantal mensen uit de kampen op de Griekse eilanden toe te laten tot Nederland.’

Lees de hele brief