Fraters van Tilburg vieren jubileum met twee exposities

Gepubliceerd op: 26-8-2019 om 16:39 door eh.

TILBURG - Zondag 25 augustus was het precies 175 jaar geleden dat de Fraters van Tilburg zijn gesticht door mgr. Zwijsen. Dit jubileum vieren ze onder andere met twee exposities

Expositie ‘Missie van Barmhartigheid. De Fraters van Tilburg’

Op zondag 25 augustus werd in het Peerke Donders Paviljoen te Tilburg een expositie over het toen en nu van de Fraters van Tilburg (Fraters CMM) geopend.

Tentoonstelling fraters van Tilburg 175 jaar

Door middel van 11 panelen met tekst en beeld en voorwerpen uit de collectie van de fraters wordt het verhaal verteld van de Fraters CMM, in de volksmond beter bekend als ‘fraters van Tilburg’.  Wie was Joannes Zwijsen, en waarom stichtte hij de congregatie van fraters? Hoe komen ze aan hun officiële naam: fraters van Onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid? Wie waren die eerste fraters? Waarom werden er scholen opgericht? Hoe ging het verhaal verder, in Nederland en België? Wat heeft Uitgeverij Zwijsen ermee te maken? Hoe kwamen de fraters in overzeese gebieden terecht? Zijn er vandaag de dag nog fraters in Nederland? Hoeveel fraters zijn er nu in andere landen, en wat doen zij daar?  Wie zijn de Ambassadors of a Worldwide Brotherhood? Wat is de Beweging van Barmhartigheid? Na een bezoek aan de expositie weet u meer.

Onderwijs

De Fraters van Tilburg zijn in 1844 opgericht door Joannes Zwijsen, toen de pastoor van Tilburg. Zijn standbeeld staat bezijden de Heikese kerk. In die tijd was er nauwelijks onderwijs voor de meeste kinderen. De Fraters hebben zich dan ook altijd in het bijzonder ingezet voor het onderwijs. Tilburg telt nog altijd duizenden inwoners die ooit van de fraters les hebben gehad. Ze stichtten niet alleen scholen, ze ontwikkelden ook eigen, zeer succesvolle onderwijsmethoden. Het lesmateriaal werd gedrukt door de eigen, nog steeds bestaande drukkerij (nu: uitgeverij) Zwijsen.

De congregatie hield zich – en houdt zich nog steeds – ook bezig met onderwijs aan doven en blinden, wezen, verlaten kinderen en verpleging. Behalve in tal van plaatsen in Nederland waren de Fraters van Tilburg gevestigd in onder meer België, Suriname en de Antillen. Momenteel zijn de fraters nog actief in Indonesië, Namibië, Kenia en Brazilië. Het generalaat (hoofdkantoor) is nog steeds gevestigd aan de Gasthuisring in Tilburg, bakermat van een zeer betekenisvolle organisatie.

Lezingen

In de tentoonstellingsperiode zullen er verschillende lezingen en presentaties plaatsvinden. Meer informatie daarover vindt u t.z.t. op de website van de fraters (www.cmmbrothers.org) en op de website van het Peerke Donders Park (www.peerkedonders.nl).

De tentoonstelling duurt nog t/m 20 oktober. 

“Kunstbroeders’’ - expositie en verkoop van schilderijen

Naast de expositie in het Peerke Donderspaviljoen organiseren de fraters bij gelegenheid van het jubileumjaar nog een tweede expositie. De fraters waren vooral gericht op onderwijs maar nogal wat fraters hadden ook creatieve talenten. In het Generalaat van de fraters aan de Gasthuisring bevindt zich een zeer uitgebreide collectie schilderijen die ooit door fraters zijn gemaakt. De collectie bevat stads- en dorpsgezichten en landschappen, met name van Tilburg en omgeving, en daarnaast portretten, stillevens, en abstract werk.

Een selectie van dit werk wordt geëxposeerd en te koop aangeboden. Het gaat om werken van de fraters Alfons Aerts (1919-1979), Antoon Brugmans (1916-1987), Vincenzo de Kok (1911-1997), Paschalius Vervest (1923-1989), en Humberto Wouters (1920-1999). De prijzen van het aangeboden werk variëren van €50,- tot €1000,-. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan het jubileumproject ‘Sheltering the Homeless’. Het doel hiervan is om een veilige omgeving en gemeenschap te bieden aan armen en daklozen in de directe omgeving van de fraters wereldwijd. In elk land zijn hiervoor concrete projecten gekozen.

Praktische informatie

Zondag 1 september t/m donderdag 5 september 2019 tussen 10:00 en 16:00 uur
Generalaat van de Fraters CMM (Kapittelzaal)
Gasthuisring 54 (links om de hoek)
5041 DT  Tilburg

De catalogus is alvast online te bekijken via de website van de Fraters CMM. Ook vindt u hier meer informatie over de kunstenaars: https://www.cmmbrothers.org/nieuws/kunstbroeders-expositie-en-verkoop-van-schilderijen/