Laatste 'Non van Vught', zuster Annette Heere overleden

Gepubliceerd op: 12-8-2019 om 16:26 door eh.

VUGHT - Op 7 augustus overleed zuster Annette Heere, mère Lidwine, de laatste Nederlandse Kanunnikes van de H. Augustinus. De zusters zijn vooral bekend van hun internaat en het beroemde taleninstituut Regina Coeli in Vught.

Zuster Annette was in 1953 de laatste zuster die intrad bij de Kanunnikessen in Nederland. De congregatie is in 1597 opgericht door de jonge vrouw Alix le Clerc en pastoor Pierre Fourier in Lotharingen, Frankrijk. Het doel van Alix was onderwijs voor meisjes. In het begin van de 20 ste eeuw kwam de congregatie naar Nederland waar in Vught gestart werd met het internaat Regina Coeli, dat later uitgroeide tot het bekende taleninstituut.

Zuster Annette Heere
Zuster Annette Heere. Foto: Erica Op 't Hoog/KNR

Zuster Annette scheef in 2017 een boek over de geschiedenis van het taleninstituut en over de congregatie in Nederland. Daarin beschrijft ze niet alleen het ontstaan van het Regina Coeli maar ook de veranderingen in de congregatie in de tijd na het Tweede Vaticaans Concilie.

Zelf was ze docent aan de toen nog MMS Regina Coeli en later aan het Maurick College. Ook was ze regionaal overste van de congregatie in Nederland. Tot op het laatste moment bleef ze met hart en ziel betrokken bij het taleninstituut en liep daar nog regelmatig binnen. Ook was ze nog lang betrokken bij de Sint Pierre Fourier Stichting die zich onder meer financieel inzet voor projecten voor onderwijs en vorming van meisjes en vrouwen.

De uitvaart van zuster Annette Heere is op zaterdag 17 augustus om 11.00 uur in de H. Hartkerk van de H. Edith Stein parochie, Loeffplein 1 in Vught.

Meer informatie:

Het verhaal van ‘de Nonnen van Vught’ geschreven door Annette Heere, uitgegeven door St. Pierre Fourier Stichting in 2017 ISBN/EAN 978 – 90 – 9030187 – 7 NUR: 694 | Prijs: € 19,95

In KNR Bulletin maart 2018 is een interview te lezen met zuster Annette Heere.