Officiële opening natuurbegraafplaats Trappistinnen

Gepubliceerd op: 30-7-2019 om 17:37 door eh. Bron: www.koningsakker.nl

ARNHEM - Op 31 augustus vindt de officiƫle opening plaats van natuurbegraafplaats Koningsakker van de Trappistinnen in Arnhem

In december 2016 maakten de zusters Trappistinnen van abdij Koningsoord een bijzonder project wereldkundig: de ontwikkeling van een natuurbegraafplaats.
Het was een Europese kloosterprimeur om bestaande landbouwgrond te transformeren in een duurzaam natuurgebied, met ruimte voor het begraven van een kist of urn van overledenen, een plek van troost en blijvende verbondenheid voor de nabestaanden en een wandelgebied voor de omwonenden en andere belangstellenden. Na het doorlopen van diverse administratieve en juridische procedures, onder meer nodig om het bestemmingsplan van het gebied aan te passen, is het dan nu eindelijk zo ver;  Op vrijdag 30 (besloten) en zaterdag 31 augustus (openbaar) 2019 vindt de opening plaats van natuurbegraafplaats Koningsakker!

Koningsoord  02

Passende bestemming

Nadat de zusters Trappistinnen de akkergronden in de directe omgeving hadden verworven om de stilte rondom de abdij zeker te stellen, werd gezocht naar een passende bestemming. Kloosters dienen te voorzien in hun eigen levensonderhoud en ook de Trappistinnen hebben daarom altijd hun leven van gebed, stilte en studie gecombineerd met werkzaamheden binnen de abdij. Het idee voor een natuurbegraafplaats waaide over uit de Verenigde Staten. De Trappisten van de Holy Cross abdij in Virginia hebben een deel van hun uitgestrekte terrein al enige tijd geleden ingericht als natuurbegraafplaats.  De zusters zagen meteen kansen om deze ‘business case’ voor een bij uitstek duurzame en maatschappelijk verantwoorde onderneming die past bij de stilte en spiritualiteit van het monastieke leven ook in Nederland te realiseren.

Zelfstandige organisatie

De zusters hebben steeds benadrukt dat de begraafplaats een zelfstandige organisatie wordt, al blijven zij als eigenaar van de natuurbegraafplaats natuurlijk wel betrokken bij de gang van zaken. Zo kan de abdijkerk niet worden gebruikt voor uitvaartdiensten en zien de zusters erop toe dat het monastieke leven achter de kloostermuren wordt gerespecteerd. Ook is gekozen voor een algemene signatuur. Koningsakker werkt samen met Natuurbegraafplaatsen van Waarde, een netwerk van natuurbegraafplaatsen waaronder de bekende natuurbegraafplaats Hillig Meer in Drenthe. Voor de dagelijkse gang van zaken is een professioneel team aangetrokken dat onder leiding staat van locatiebeheerder Riny Bergervoet.

Enthousiasme

Vanaf de bekendmaking van de eerste plannen is er uit het hele land met enthousiasme gereageerd op het initiatief. Enkele honderden belangstellenden zijn regelmatig op de hoogte gehouden door een Nieuwsbrief. Ook speciale voorlichtingsbijeenkomsten werden druk bezocht. Omdat de zusters zeker wilden zijn dat zij kopers van een graf op deze begraafplaats daadwerkelijk een plek kunnen bieden, is met de verkoop gewacht tot de uiteindelijke opening. Voor het begraven van een kist, mand of urn worden marktconforme tarieven gehanteerd.

Natuurbegraafplaatsen worden steeds populairder. Mensen kunnen op deze manier ‘aandeelhouder’ worden in de ontwikkeling van (nieuwe) natuurgebieden. Zij kunnen zelf een plek uitkiezen en de graven worden niet geruimd. Daarnaast biedt het nabestaanden een prachtige omgeving om hun dierbaren te gedenken. Ook zien mensen de keuze voor een natuurbegraafplaats als een manier om nabestaanden te ‘ontzorgen’. Niemand hoeft voor het onderhoud van een graf langs te komen; dat laten we over aan de natuur.

Koningsoord 01

Zusters als 'stille wachters'

Dat natuurbegraafplaats Koningsakker een bijzondere band heeft met een levendige monastieke gemeenschap, waar de zusters als ‘stille wachters’ de doden met hun dagelijkse gebedsdiensten en meditatie nabij zijn, geeft Koningsakker een extra dimensie. De zusters zijn ervan overtuigd dat de gewijde stilte die zo typerend is voor hun leven ook op de begraafplaats zal worden ervaren.
 
De opening van natuurbegraafplaats Koningsakker voor genodigden vindt op vrijdagmiddag 30 augustus 2019 plaats. Een dag later staat de begraafplaats open voor iedereen. 

Meer informatie