Impressie Open Kloosterdag: Twee zusters vertellen wat hen beweegt.

Gepubliceerd op: 28-5-2019 om 15:47 door eh. Bron: katholiekleven.nl

AARLE-RIXTEL / BOXMEER - Vorige week zondag 19 mei was het Open Kloosterdag. Onder de deelnemende kloosters ook dat van de Missiezusters van het Kostbaar Bloed en de Karmelieten in Boxmeer. Thema van de Open Kloosterdag was: 'Wat beweegt je?'. Katholiekleven.nl ging op beide plaatsen langs en stelde die vraag aan enkele zusters.

“Het is vaak een echte vraag: hoe ben je op het idee gekomen en wat beweegt je om nou zo te gaan leven?” Tijdens de Open Kloosterdag 2019 vertelt zuster Madeleine Bouman uit Aarle-Rixtel over haar roeping: “Omdat ik het gevoel heb dat ik op deze manier Gods liefde zichtbaarder kan maken in de wereld. En omdat ik het gevoel heb, dat God me daartoe heeft uitgenodigd en nog steeds uitnodigt.”

Zoektocht

“Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die daadwerkelijk een soort van stem horen in de zin van: Ik nodig jou nu uit om in het klooster te gaan. Voor de meeste mensen is dat een zoektocht. Een weg die je gaat. En al gaande merk je: hiertoe word ik uitgenodigd.” Zuster Madeleine is Missiezuster van het Kostbaar Bloed. Ze legt uit wat de focus of missie van de congregatie is. Dat heeft alles te maken met het sterven en verrijzen van Jezus. “Iedereen maakt dingen mee in zijn of haar leven. Iedereen heeft een kruisweg. Wij proberen mensen nabij te zijn en hun kruis mee te dragen.”

Boodschap voor onze tijd

Ondertussen verwelkomt zuster Hettie Berflo, karmeliet, tijdens de Open Kloosterdag gasten in het klooster in Boxmeer. Ze vertelt over de drijfkracht van de Karmel en het voorbeeld van pater Titus Brandsma, die stierf in het concentratiekamp Dachau. “Hij was in staat om de mensen met wie hij sprak het gevoel te geven dat hun probleem het enige was dat op dat moment telde.” Dat is een belangrijke boodschap voor onze tijd, zegt ze.

Radiouitzendingen

In diverse radio-uitzendingen vertelden religieuzen naar aanleiding van de Open Kloosterdag en de vraag Wat beweegt je?  ook over hun keuze voor het religieuze leven en Open Kloosterdag.