Zuster Sara Böhmer: "Het 'hoe' maakt het verschil"

Gepubliceerd op: 10-4-2019 om 17:00 door katholiekleven.nl . Bron: katholiekleven.nl

NIEUWKUIJK - “Het is onze houding ten opzichte van de medemens die het verschil maakt. Het ‘hoe’ maakt het verschil, niet het ‘wat’.” Dat was de boodschap van zuster Sara Böhmer tijdens de landelijke inspiratiedag ‘Caritas beweegt’ die zaterdag 6 april gehouden werd.

Zij sprak over de onvoorwaardelijke liefde van God voor de mens en wat die betekent voor de inzet voor de naaste. “Het gaat er om dat we een mens de van God gekregen waardigheid teruggeven. Paus Franciscus doet het ons voor als hij douches voor daklozen laat installeren bij het Sint Pietersplein. De daklozen blijven ook na een douche dakloos. Zoals een gevangene in de gevangenis blijft. En toch wordt alles anders.”

Zuster Sara Böhmer

Gebaren van liefde

Zuster Sara vertelt over de impact die gebaren van liefde hebben. En ze beschrijft een indrukwekkend bezoek aan een Amerikaanse gevangenis, waar mensen in eenzame opsluiting zaten: “Daar zag ik hoe een gevangene de communie ontving. De hostie werd op een wit papiertje gelegd en zo onder de celdeur door naar binnen geschoven. God maakt zich zó klein, dat Hij onder de deur van een cel past om bij de mens te komen.”

“We mogen zelf de ervaring opdoen, dat God onvoorwaardelijk van ons houdt. God vindt zich niet te goed om bij ons te blijven. En dus moeten wij ons niet te goed vinden om bij de armen te blijven,” stelde zuster Sara. “De dakloze blijft dakloos, ook na een douche. Maar we betuigen hen de onvoorwaardelijke liefde van God.”

Zuster Sara Böhmer is lid van de dominicanessen van Bethanië en vicevoorzitter van de Konferentie Nederlandse Religieuzen.

De landelijke inspiratiedag ‘Caritas beweegt’ was een initiatief van de Nederlandse bisdommen en vond plaats op 6 april in Nieuwkuijk. Hoofdspreker en hoofdcelebrant deze dag was Kardinaal Turksonprefect van het Dicasterie voor de Bevordering van de Gehele Menselijke Ontwikkeling. Overal zijn kansen voor caritas, vertelt hij. Van de lokale caritas vraagt dat creativiteit. 
Een derde inleiding werd verzorgd door Hilde Kieboom van Sant' Egidio Antwerpen. Zij waarschuwde voor de gevaren van onvoldoende netwerken om kwetsbare mensen heen, zoals ouderen en mensen met psychische problemen. "Daar heeft de Kerk in het bijzonder een specifieke taak. De Kerk is zonder grenzen en een wereldwijde familie en kan mensen bij elkaar brengen."

Een uitgebreider verslag en de ervaringen van deelnemers aan de dag zijn te lezen op www.katholiekleven.nl