Herdenking Frans van der Lugt sj

Gepubliceerd op: 4-4-2019 om 17:24 door .

AMSTERDAM - Komende zaterdag 6 april wordt onder meer in Amsterdam herdacht dat pater Frans van der Lugt sj vijf jaar geleden in Homs werd vermoord.

De herdenking is in de Doopsgezinde Kerk (Singel 452) met aansluitend een eucharistieviering in De Krijtberg (Singel 446).

 • 13.00 uur Lunchconcert in de Doopsgezinde Kerk met de in Nederland wonende Syrische muzikanten Nawras Al Taky (oud en zang) en Modar Salameh (percussie). Gratis toegang, deurcollecte
 • 14.00 uur koffie, thee, Syrische versnaperingen
 • 14.30 uur Herdenking en ontmoeting
  • Presentatie van een nieuw boek met teksten van pater Frans van der Lugt, door Cilia ter Horst, samensteller en vertaler. “Wie ben jij, o liefde”
  • De humanitaire corridors: Sant’Egidio brengt vluchtelingen uit Syrië langs een veilige weg naar Europa
  • Het Abuna Frans Haus in Essen Duitsland, samenleven met vluchtelingen -een project van de Duitse jezuïeten.
  • Syrische vluchtelingen over Pater Frans
  • Oude en nieuwe videobeelden met teksten van Pater Frans
 • 17.15 uur Eucharistieviering (in het Engels) hoofdcelebrant bisschop Mgr Jan Hendriks

Animatiefilm

Om pater Frans van der Lugt sj te eren, maakten de jezuïeten uit Nederland en Vlaanderen een animatiefilm over hem. De film is ingesproken in 9 talen, waaronder het Nederlands, Engels en Arabisch.

In de film neemt Van der Lugt voor een laatste keer het woord. Hij doet een klemmende oproep aan ieder mens om haat nooit het laatste woord te geven, maar om te vechten voor liefde. “Tot mijn laatste zucht hoopte ik dat de haat, de strijd en de pijn zouden stoppen.”

In de maanden voor zijn dood riep Frans van der Lugt sj de internationale gemeenschap op een einde te maken aan de oorlog en voedsel te sturen. Zijn indringende videoboodschappen werden wereldwijd vertoond in vele journaals. Zijn brute dood kwam als een schok. 

In de animatiefilm blikt de fictieve stem van jezuïet Van der Lugt terug op zijn abrupte levenseinde. Aan de ene kant heeft hij hoop, aan de andere kant is daar zijn eigen dood. “Alsof alles gestopt is. En toch gaat het door. Ja, het gaat door.” Dat is zijn rotsvaste overtuiging. Want: “het is de liefde die doorgaat. Niemand hoeft bij de pakken neer te zitten”.

Pater Frans woonde in een belegerde deel van de Syrische stad Homs. Terwijl bommen insloegen, stierven om hem heen mensen van de honger. Wat begon als een belegering van hooguit enkele dagen, eindigde in een maandenlange omsingeling. Enkele dagen na de moord op Van der Lugt konden de inwoners van Homs onder begeleiding van de Verenigde Naties de belegerde wijk verlaten.

Meer informatie over Frans van der Lugt sj vindt u op www.fransvanderlugt.org.