Franciscaanse vredesprijs voor koning van Jordanië

Gepubliceerd op: 15-3-2019 om 16:33 door eh/ g.moorman. Bron: kathress.at / Nieuwsbrief GVS

ASSSISI - De franciscanen kennen hun jaarlijkse vredesprijs, de zogenaamde Lamp van Vrede, toe aan de Jordaanse koning Abdullah II. Dit staat te lezen in de Nieuwsbrief Gerechtigheid, Vrede en Heelheid van de Schepping die vandaag verscheen

Voor de gelegenheid zal de Duitse bondskanselier Angela Merkel op 29 maart naar de geboorteplaats van Sint Franciscus reizen om de Jordaanse koning de prijs te overhandigen. Zij ontving de vredesprijs vorig jaar vanwege haar inzet voor vreedzame betrekkingen tussen volkeren.  Eerdere winnaars van de franciscaanse vredesprijs zijn onder meer Lech Walesa, Jasser Arafat, Michael Gorbatsjov en Shimon Peres.

Koning Abdullah II van Jordaniƫ
Koning Abdullah II. Foto:  Mark Garten/Persdienst UN. Bron: Kerknet.be

Inzet voor mensenrechten en vluchtelingen

Koning Abdullah II, die ook beschermheer is van de heilige plaatsen in het Heilige Land, dankt de vredesprijs van de minderbroeders aan zijn inzet voor de mensenrechten, zijn inspanningen voor de bevordering van de verstandhouding tussen de verschillende godsdiensten en de enorme inspanningen van Jordanië voor de opvang van vluchtelingen, vooral uit Syrië en Irak.

De prijs zelf, de Lamp van Vrede, is een kopie van de olielamp bij het graf van Sint-Franciscus in de basiliek van Assisi. De toekenning van de prijs krijgt dit jaar een bijzondere dimensie omdat het juist 800 jaar geleden is dat Franciscus naar de Arabische wereld reisde om er de sultan te ontmoeten. (bron: kathpress.at) 

Nieuwsbrief

In dezelfde nieuwsbrief ook een bericht over het document over broederlijk samenleven dat paus Franciscus en groot-imam el-Tayeb samen uitbrachten aan het slot van het bezoek van de paus aan de Verenigde Arabische Emeriaten eerder dit jaar.

De nieuwsbrief Gerechtigheid, Vrede en Heelheid van de Schepping wordt eens in de twee maanden uitgegeven door de missionaire commissie van de KNR. Hierin zijn berichten lezen over onderwerpen als duurzaamheid, migratie en vluchtelingen en vrede en ontwapening. Allemaal onderwerpen die veel religieuzen na aan het hart gaan en waarvoor zij zich in zetten. 

Lees de hele nieuwsbrief van maart 2019

Wilt u de tweemaandelijkse nieuwsbrief voortaan automatisch in uw mailbox ontvangen, dan kunt u zich daarvoor aanmelden