Bezinning voor de vastentijd

Gepubliceerd op: 1-3-2019 om 17:34 door eh.

LANDELIJK - Over enkele dagen is het Aswoensdag en start de vastentijd. Een periode van bezinning en soberheid. Er verschenen onlangs diverse boeken die kunnen bijdragen aan deze bezinning. Ook is er weer de digitale retraite.

Digitale vastenretraite

Zoals de laatste jaren gebruikelijk is, hebben de Jezuïeten ook voor dit jaar een digitale vastenretraite samengesteld. De teksten zijn geschreven door pater Gregory Brenninkmeijer sj. De weg die deze retraite aanbeveelt is een weg naar boven. De berg op, Jezus achterna. Hij gaat steeds weer de berg op. Het belooft een niet geringe inspanning, maar ook een onvermoed uitzicht. De deelnemers krijgen een dagelijkse email met bijbeltekst en gebedssuggesties, geloofsimpulsen, citaten en tips om beter te leren bidden. Hiermee kan je bidden thuis, in een kapel, in de trein, wachtend op de tram enz. Met één druk op de knop kan je teksten uitprinten. Deze gratis retraite is geïnspireerd door de ignatiaanse spiritualiteit. zie:https://www.ignatiaansbidden.org/#_

Jezus ging de berg op Vastenretraite 2019

Zijn leven gegeven. Dominicaanse preken voor veertigdagentijd en Pasen

Dominicanen maken veel werk van de verkondiging. In dit boek staan preken voor de Veertigdagentijd (met o.a. reeksen vanuit Job, Jona en Danièˆl). Ook zijn teksten en gebeden bijeengebracht voor de Goede Week en Pasen. Zijn leven gegeven is een handreiking voor ogenblikken alleen, of voor gesprek en viering met anderen samen. De Zwolse Dominicanenkerk kent een preekteam van pastores en theologen (M/V) dat de verkondiging behartigt. Voor de bijzondere tijden van het jaar (Advent, Veertigdagentijd) ontwikkelen zij een speciale verkondiging, puttend uit de rijkdom van de Bijbel.
Aan deze bundel werkten mee: René Dinklo O.P., Jozef Essing O.P., Jan Groot, Anneke Grunder O.P. en Corinne van Nistelrooy.

Zijn leven gegeven. Dominicaanse preken voor veertigdagentijd en Pasen. Jan Groot (red). Uitgeverij Abdij van Berne. prijs € 17,90  ISBN 978 90 8972 313 0

Pater Frans, vijf jaar later

Pater Frans van der Lugt bleef bij de christenen en moslims in die ontluisterde stad Homs in Syrië. Hij week niet voor het geweld van de oorlog, hij bleef trouw aan zijn roeping. En hij deelde zijn gevoelens en zijn geloof met ons. Vijf jaar na de moord op hem, verzamelde zijn medebroeder Jan Stuyt sj enkele van zijn bijzondere teksten en bundelde die in een klein boekje. Zo lezen we hoe deze Nederlandse jezuïet het Paasgeloof ontdekte in de mensen met wie hij tot het einde samen bleef. Maar we gaan ook zijn eigen gang naar de dood toe en lezen dan hoe hij ondanks de naderende dood bleef geloven in de liefde. Zo gebeurde Pasen in Homs, zo komt Pasen tot ons in het verhaal van Pater Frans, vijf jaar na de moord op hem.

Pater Frans, vijf jaar later. Jan Stuyt sj. Uitgeverij Adveniat. Prijs €2,00. ISBN 978 94 92093 95 0 

Retraites en andere bijeenkomsten

Juist in deze periode zijn er op veel plaatsen retraites en bezinningbijeenkomsten rond de vasten. Een overzicht is te vinden in de laatste digitale nieuwsbrief 'Bewogenheid' die half februari verschenen is.