Franciscus en de sultan: 800 jaar interreligieuze dialoog

Gepubliceerd op: 14-2-2019 om 16:27 door eh. Bron: www.franciscaansebeweging.nl

AMSTERDAM - Begin deze maand bracht paus Franciscus een bijzonder bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten. Hij trad daarmee in het voetspoor van zijn naamgenoot Sint Franciscus die precies 800 jaar eerder de Sultan ontmoette.

In 1219 gaat Franciscus op kruistocht mee, maar met een eigen missie: vrede. Het lukt hem wonderwel moslimleider sultan Al-Kamil te ontmoeten. In de ogen van de christenen dé vijand. De sultan en Franciscus hebben een goede, intense ontmoeting. Beiden ontdekken dat de ander een redelijk mens is, die snakt naar vrede: het begin van vreedzame interreligieuze dialoog. Nu, 800 jaar later, is interreligieuze dialoog actueler dan ooit. De Franciscaanse familie wil daarom naast gedenken ook wereldwijd de dialoog stimuleren.

Startdag 23 februari

Franciscus en de sultanDe Franciscaanse Beweging start in Nederland het jubileumjaar in Stadsklooster La Verna. Een moslim en een christen komen vertellen over hun ervaringen. Willem Marie Speelman ofs (Franciscaans Studiecentrum) gaat in op de historische ontmoeting. We bezoeken de Al Ummah moskee, vlakbij het stadsklooster. Aan het eind van de dag wordt de Nederlandse vertaling van het boek ‘The Saint and the Sultan’ van Paul Moses gepresenteerd. De Startdag zelf is inmiddels volgeboekt.
 

Meer activiteiten

In de loop van het jaar worden er door de Franciscaanse Beweging nog meer activiteiten rond interreligieuze dialoog en de ontmoeting tussen Franciscus en de Sultan georganiseerd.

Studiedag: Verhalen verbinden

Op zaterdag 13 april in 's-Hertogenbosch gaat Mustafa Bulut dieper in op de verbindende kracht van verhalen, biedt Peter Vermaat een inleiding op de ontmoeting van Franciscus en de sultan én lezen we een libretto van hem over deze ontmoeting. De dag wordt afgesloten door verhalenverteller Rahim Biglari.

Inspiratiedag 6 oktober

Op zondagmiddag 6 oktober organiseert de Franciscaanse Beweging in samenwerking met stadsklooster San Damiano in 's-Hertogenbosch een inspiratiedag rondom het jaarthema '800 jaar ontmoeting Franciscus en de sultan'.

Meer informatie: www.franciscaansebeweging.nl