175 jaar Zusters van het Arme Kind Jezus

Gepubliceerd op: 31-1-2019 om 15:10 door eh. Bron: Zusters van het Arme Kind Jezus

AKEN / MAASTRICHT - Op 2 februari vieren de zusters van het Arme Kind Jezus dat het precies 175 jaar geleden is dat hun congregatie in Aken werd gesticht.

Moeder Clara Fey stichtte de congregatie die zich inzet voor kinderen uit arme gezinnen in Duitsland,maar vanwege de Kulturkampf weken de zusters in 1878 uit naar Nederland. Lange tijd, tot 2012 was het moederhuis en generalaat in Simpelveld gevestigd. In mei 2018 werd Clara Fey zalig verklaard.

Zalige Clara Fey
Moeder Clara Fey, stichters van de zusters van het Arme Kind Jezus. Afbeelding: Bisdom Aken

De zusters van het Arme Kind Jezus zijn vooral actief in het onderwijs en de opvang van kinderen. Wereldwijd telt de congregatie ongeveer 450 zusters, die actief zijn in Duitsland, België, Colombia, Groot-Brittannië, Letland, Luxemburg, Frankrijk, Indonesië, Oostenrijk, Peru en Spanje. Zij runnen er scholen en verzorgen catechese, familiepastoraat, werken met immigranten en werk- en daklozen, in gezondheidscentra en diverse andere diensten voor de arme medemens. In Nederland heeft de congregatie nog een kleine communiteit in Maastricht.

Om de zorg voor de kinderen te bekostigen, legden de zusters zich ook toe op borduurwerk, met voor liturgische gewaden. Het werk was van hoge kwaliteit is nu voor een deel nog te bewonderen in  museum De Schat van Simpelveld van de zusters dat vorig jaar is geopend het voormalige klooster Loreto in Simpelveld. Het museum vertelt ook de geschiedenis van de zusters. 

Op zaterdag 2 februari wordt het 175-jarig bestaan gevierd in Aken. Daarbij zullen ook enkele Nederlandse zusters aanwezig zijn. Op zondag 3 februari is er om 10.30 uur een eucharistieviering in de Beyart, in Maastricht. Volgend jaar, in 2020,  bestaat de Nederlandse Provincie 100 jaar. 

 

zie ook: Geloofsgesprek met zuster Marie-Anne Voermans over Clara Fey