Zaligverklaring martelaren van Algerije

Gepubliceerd op: 7-12-2018 om 17:21 door eh.

ORAN - Morgen, 8 december, zullen in Oran, Algerije de 19 martelaren van Algerije worden zaligverklaard. Tussen 1993 en 1996 werden 19 katholieke monniken en priesters en zusters vermoord tijdens een 10-jarig gewapend conflict tussen regeringstroepen en extremistische islamitische rebellengroepen dat tienduizenden mensen het leven kostte.

Onder hen o.a. bisschop Pierre Claverie uit Oran, Algerije, en zeven trappistenmonniken, die werden ontvoerd uit het klooster van Tibhirine en later vermoord. Onder hen ook vier missionarissen van Afrika.

Mensen van goede wil

Medebroeder Jan Heuft m.afr. schrijft in zijn nieuwsbrief: “Het wordt een bijzondere samenkomst want naast een groot aantal christenen zal er ook een grote groep moslims aanwezig zijn. Zij waren onze toevlucht en steun in die “onstuimige tijden” van aanslagen en moorden. Dit is uiterst belangrijk, want alle 19 martelaren, zonder uitzondering, leefden in nauwe verbondenheid met de Algerijnen moslims: Dat ze toch vermoord zijn, is het gevolg geweest van de extremistische stromingen binnen de islam. Het is goed om te onderstrepen dat niet alleen onze 19 confraters vermoord zijn, maar in die zelfde période duizenden en duizenden Algerijnse moslims. Je kunt dus zeggen dat in beiden godsdiensten 'mensen van Goede Wil' vermoord zijn door extremisten die denken dat ze de waarheid in pacht hebben en hun 'wil' en 'uitleg' willen opleggen aan anderen die niet 'volgens het boekje' het ware geloof belijden. Een réaliteit die ook vandaag aan de dag chaos en verdriet zaaien!”

Op diverse plaatsen wordt aandacht besteed aan deze zalig verklaring:

Op de website van het bisdom Breda vertelt trappist Guido van Belle over de trappisten van Tibhirni

Op de site van de dominicanen een portret van bisschop Pierre Claverie 

Op de Belgische website van de missionarissen van Afrika een portret van witte pater Charles Deckers