Religieuze leiders in Nederland doen oproep voor Jemen

Gepubliceerd op: 2-11-2018 om 14:39 door Anna Kruse. Bron: rkkerk.nl

DEN HAAG - Religieuze leiders en vertegenwoordigers van diverse levensbeschouwelijke organisaties vragen in een brandbrief aan premier Rutte aandacht voor de onhoudbare situatie in Jemen.

 Ze noemen de situatie van de burgers in dat land ‘uiterst schrijnend en levensbedreigend’, niet alleen door de doorgaande oorlog maar ook door de honger die daar het gevolg van is.

Brief aan premier Rutte inzake Jemen

Onder anderen ondertekende ook mgr. J. van den Hende, bisschop van Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie de brief.

‘Van de 29 miljoen inwoners van Jemen verkeren 22 miljoen mensen in nood, waarvan 14 miljoen in direct levensgevaar door gebrek aan voedsel. Drie miljoen mensen zijn ontheemd door bombardementen, veelal op burgerdoelen, waaronder voedselopslagplaatsen. De Verenigde Naties noemt de catastrofale situatie in Jemen dan ook de ‘largest man-made food security crisis’, staat in de brief.

Met de brief hopen de schrijvers de machteloosheid over de situatie die dreigt, te doorbreken. ‘Vanuit deze door ons gedeelde verantwoordelijkheid richten wij, diversie religies en levensbeschouwingen vertegenwoordigend, ons tot u met een hartstochtelijke bede om met alle kracht leiderschap te blijven tonen. Al het mogelijk moet worden gedaan om het lijden van de burgerbevolking in Jemen te stoppen en in hun noden te voorzien.’

Lees de hele brief van 1 november 2018.