Jongeren op zoek naar dromen tijdens de Kloosternacht

Gepubliceerd op: 14-10-2018 om 23:06 door eh.

OOSTERHOUT /AMSTERDAM - Afgelopen nacht, van 13 op 14 oktober, bezochten ruim 50 jongeren verschillende kloosters in het kader van de Kloosternacht die dit jaar voor het eerst in verschillende plaatsen werd gehouden.

In Oosterhout werd een groep van bijna vijftig jongeren aan het begin van de avond ontvangen door zuster Maria Magdalena, priorin van de Norbertinessen van Sint Catharinadal. In haar welkomstwoord wees zij op de verbondenheid deze nacht met de jongeren die in Amsterdam op hetzelfde moment met de Kloosternacht starten, met de bisschoppen die op dit moment bijeen zijn in Rome voor een synode over jongeren en met jongeren wereldwijd. En bij het vallen van de avond en de duisternis hield ze de jongeren voor dat ze altijd moeten blijven geloven dat het licht zal overwinnen ook op momenten dat dromen verstoord dreigen te raken.

Kloosternacht ontvangst oosterhout
Priorin zuster Maria Magdalena heet iedereen welkom. Foto: Arjan van Dijk

Na deze woorden trok de groep naar de kapel van de zusters voor het getijdengebed waarin ook het thema dromen in een van de lezingen weer naar voren kwam. Vervolgens werden de deelnemers hartelijk ontvangen in de koffiekamer waar uitgebreid ruimte was voor ontmoeting met de Norbertinessen, de andere religieuzen die deelnamen en met elkaar..

Dromen

Na deze ontmoeting werd de groep uitgenodigd in een andere zaal. Na een korte inleiding op het thema dromen, ging iedereen zelf aan de slag om zijn of haar droom uit te beelden op papier. In kleine groepjes gingen de deelnemers hierna in gesprek over wat ze hun dromen zijn en hoe ze die denken te bereiken. Dit leidde tot boeiende gesprekken.

Na een kop pompoensoep uit eigen tuin, nog wat gesprekken met de zusters en een kort afsluitend bezinningsmoment werden de jongeren vervolgens uitgezwaaid door de priorin en haar medezusters. De deelnemers trokken verder naar de Sint Paulusabdij waar zij in de nachtelijke uren te gast waren bij Chemin Neuf. Ook hier ruimte voor ontmoeting, gebed en diverse workshops waarbij ook enkele Trappisten van abdij Koningshoeven een bijdrage leverden.

Martin Luther King

Voor het laatste deel van de nacht de trok de groep verder naar de Onze Lieve Vrouwabdij van de Benedictinessen. Hier werd stilgestaan bij een andere man die ooit een grote droom had: Martin Luther King, Ook was er een filmpje te zien van de presynode met jongeren vanuit Rome. Na het 'Benedictijns bijbellezen' was het tijd voor de slotviering en het ontbijt.

Amsterdam

Waar in Oosterhout de Kloosternacht al voor de vijfde maal werd gehouden, was dit voor de eerste ook in Amsterdam. Daar werd een 'lightversie' georganiseerd. Er was een kleine groep deelnemers die 's avonds werd ontvangen bij de Franciscanen in het Stadsklooster Laverna. Diverse Amsterdamse religieuzen van verschillende instituten waren aanwezig om met de jongeren in gesprek te gaan en ook hier waren diverse workshops en was er gebed en verbonden met de bisschoppen in Rome. Het programma duurde hier niet de hele nacht, maar werd afgesloten met een late avondwandeling naar de Begijnhofkapel van de Sacramentijnen waar tijd was voor gebed. Ondanks de kleine groep was ook hier sprake van een geslaagde kloosternacht.