Diverse steunacties religieuzen in Sulawesi

Gepubliceerd op: 10-10-2018 om 18:14 door eh. Bron: RKKerk.nl / Elisabethfoundation.nl

- Vandaag 10 oktober wordt de landelijke actiedag voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving en tsunami in het Indonesische eiland Sulawesi gehouden. Verschillende Nederlandse religieuze instituten hebben directe banden met het eiland. Ook via hen wordt hulp geboden.

Extra kerkcollecte op 14 oktober

De Nederlandse Bisschoppenconferentie roept via de bisdommen parochies op om zondag 14 oktober een extra collecte te houden voor Sulawesi. De opbrengst is bestemd voor directe noodhulp die door de ter plekke wonende zusters FDNSC (Dochters van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart) wordt gegeven aan de bevolking van Palu.

Zusters FDNSC in Sulawesi
De zusters FDNSC bereiden voedsel voor de mensen die dakloos zijn geworden. Foto: Vastenactie
 

De actie wordt ondersteund door de Stichting Bisschoppelijke Vastenactie die rechtstreeks contact onderhoudt met de zusters. Palu is een provincieplaats op Sulawesi die zeer zwaar is getroffen door de recente aardbeving en de daarop volgende tsunami. De zusters vangen daar onder meer dakloze mensen op en delen voedselpakketten uit.
 

Zusters JMJ en Elizabeth Foundation

Ook de zusters JMJ wonen en werken in Sulawesi. Algemeen Overste zuster Theresia Supryati, vertelde dat er vanuit hun ziekenhuizen in Makassar en Manado artsen, verpleegkundigen en zusters naar het rampgebied zijn om te helpen. Zij werken hier samen met de Jezuïeten (JRS, Jesuit Refugee Services). De kinderen die ouders hebben verloren zullen waarschijnlijk ondergebracht gaan worden in de verschillende weeshuizen van de zusters, de overige kinderen zullen opgevangen gaan worden in de hostels zodat zij naar school kunnen. Hiermee kan worden voorkomen dat deze kinderen in de toekomst worden uitgebuit.
Zuster Theresia komt in november naar Nederland. De Elizabeth Foundation zet zich in voor het voorkomen van mensenhandel en wil zuster Theresia een geld meegeven ter ondersteuning van de projecten van deze zusters. 

Landelijke actie 555

Vandaag, 10 oktober wordt de landelijke actie gehouden van de Samenwerkende Hulporganisties, waar ook o.a. Cordaid deel van uitmaakt. Via lokale partners probeert Cordaid noodhulp te bieden in de getroffen gebieden. Cordaid is aangesloten bij internationale caritasorganisaties die vaak via religieuzen in de regio hulp bieden.