Viering heiligverklaring bisschop Romero

Gepubliceerd op: 9-10-2018 om 09:04 door eh.

UTRECHT - Op zondag 14 oktober wordt bisschop Oscar Romero heilig verklaard. Ter gelegenheid daarvan wordt in Utrecht op zaterdag een bijzondere eucharistieviering gehouden.

Op zondag 14 oktober zal Paus Franciscus in Rome niet alleen één van zijn voorgangers, Paus Paulus VI, heilig verklaren, maar ook de in 1980 en El Salvador achter het altaar doodgeschoten aartsbisschop Oscar Arnulfo Romero. In die tijd kwam de arme boerenbevolking in dit Midden-Amerikaanse land steeds meer op voor zijn rechten. Na de moord op Rutilio Grande (jezuïet)  ontwikkelde Oscar Romero zich als de bisschop die het voor de armen opnam en hen steunde in hun strijd tegen uitbuiting en onderdrukking. Begin 1980 ontving hij daarvoor een eredoctoraat in Leuven. De aanslag op hem kort daarna door een rechts doodseskader markeerde het begin van de Salvadoraanse burgeroorlog, waarbij tot 1992 zo’n 75.000 mensen om het leven kwamen. Romero werd in 2015 zalig verklaard.

Oscar Romero

Bijzondere viering en lezing

Op zaterdag 13 oktober om 14.00 uur zal er bij gelegenheid van de heiligverklaring van deze martelaar een bijzondere Eucharistieviering zijn in de Dominicuskerk aan de Händelstraat in de wijk Oog en Al in Utrecht. Voorganger is Mauricio Meneses, afkomstig uit Colombia en priester van het aartsbisdom Utrecht. De voertaal is Nederlands en Spaans. Er zingt een Spaanstalig koor uit Almere, de woonplaats van El Salvadorianen die in 1984 politiek asiel hebben gekregen.  Na de viering volgt na een korte pauze een interessante lezing (in het Nederlands) over de persoon en het pastorale beleid van mgr. Romero door de uit Panama afkomstige en in Nijmegen werkzame missioloog Jorge Castillo Guerra. Na afloop is er een informele ontmoeting.

Iedereen is welkom. Parkeren kan gratis rond de kerk, en bij het Landelijk Dienstencentrum van de PKN, Joseph Haydnlaan 2A. Vanaf het Utrechts Centraal Station is de kerk bereikbaar met Bus 5, richting Cartesiuslaan via Oog en Al, halte Beethovenlaan.

Liturgische bouwstenen beschikbaar

Voor geloofsgemeenschappen die in eigen kring deze heiligverklaring willen vieren, zijn er liturgische bouwstenen beschikbaar gesteld op de website van de KNR