Abdij Koningshoeven genomineerd voor Waterinnovatieprijs 2018

Gepubliceerd op: 21-11-2018 om 13:27 door eh.

BERKEL-ENSCHOT - De Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank reiken elk jaar de Waterinnovatieprijs uit aan innovatieve waterprojecten. Het project NextGen van Abdij Koningshoeven is een van de genomineerden in de categorie Schoon water.

Vernieuwende oplossingen en baanbrekende initiatieven op het gebied van water maken kans op de Waterinnovatieprijs 2018. Twaalf innovaties maken kans op de prijs in vier verschillende categorieën. Deze bestaan uit de kerntaken van de waterschappen: Waterveiligheid, Schoon water en Voldoende water. De vierde categorie is Circulaire economie, waar de Unie van Waterschappen dit jaar bijzondere aandacht aan besteedt.

De waterschappen willen zo duurzaam en efficiënt mogelijk werken. Daarom zoeken ze voortdurend naar manieren om het werk beter, sneller, duurzamer en goedkoper te kunnen doen. De Waterinnovatieprijs stimuleert innovaties die dit mogelijk maken.

Koningshoeven biomakerij impressie

Project Koningshoeven NextGen van Abdij O.L.V. Koningshoeven en waterschap de Dommel

Tot op heden verdwijnt het afvalwater van de Abdij OLV Koningshoeven (Trappistenbrouwerij) via het riool van het terrein. Al jaren heeft de Abdij de wens om water op het terrein te houden, circulair te maken en nuttig te hergebruiken. Het waterschap wil daarnaast graag experimenteren met nieuwe waterzuiveringsconcepten, proeftuinen voor de toekomstige waterketen. De Abdij en het waterschap hebben elkaar gevonden en samen realiseren ze een ontwerp voor een nieuwe generatie waterbehandelingsconcepten.

“Geen druppel water zal het terrein verlaten, anders dan in de vorm van bier” is de ambitie. De waterzuivering (Biomakerij) behandelt afvalwater in een botanische tuin. Kenmerkend voor de zuivering is dat aan plantenwortels gehechte bacteriën het afvalwater zuiveren waarbij er, door interactie met die wortels, ecosystemen ontstaan. De Biomakerij bij de Abdij is de eerste in Nederland.  Op maandag 15 oktober zegende Dom Bernardus de plantenkas van de 'Biomakerij' in.

Daarnaast wordt de Biomakerij ingezet als vliegwiel voor verdere innovatie. Via het Europese project NextGen erkent de EU dat dit concept maatgevend kan zijn voor de wereld. Zij stelt gelden beschikbaar voor aanvullende innovatie. De Biomakerij ziet er verder mooi uit, het is een zuivering én een ontmoetingsplek ineen.

Publieksprijs

Voor elke categorie bestaat uit een glaskunstwerk van Gert Bullée uit. Tevens wordt met de winnaars verkend of samen met de Unie van Waterschappen en enkele partners de innovatie verder kan worden gebracht  in een Versnellingstraject.
De prijsuitreiking vindt plaats op 29 november in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Dan wordt ook de Publieksprijs bekend gemaakt. Tot en met 25 november kan er nog  op de genomineerden gestemd worden.