Documentaireserie Kruisheren Sint Agatha bij Omroep Brabant

Gepubliceerd op: 15-10-2018 om 13:23 door Aileen van Tilburg / eh. Bron: kliknieuws / de maasdriehoek

SINT AGATHA - Documentairemaker Daan Jongbloed (34) maakt een docureeks en een film over het leven van de kruisheren in Sint Agatha, het oudst bewoonde klooster van Nederland. Daarvoor dompelde hij zichzelf vijf keer een week lang onder in het kloosterleven.

Hij logeerde bij de zes kruisheren, observeerde hun gebruiken en hield diepgaande interviews. "Ik ben altijd nieuwsgierig naar mensen die anders leven dan de grote massa", aldus Daan.

Sint Agatha

Vertrouwen

Door de vijf logeerweken kennen Daan en pater Joe Op de Kamp (76), die in het klooster in Sint Agatha woont, elkaar inmiddels goed. Joe weet dat Daan zijn koffie zwart drinkt en dat een stukje gebak er ook altijd wel ingaat. "Hij was een hele toegankelijke en prettige gesprekspartner", vertelt Joe. Hij heeft inmiddels zes van de tien afleveringen van de documentairereeks al gezien. "Ik was verbouwereerd over hoe ik eruit zie, over hoe ik loop en praat", grinnikt Joe. "Maar niet over wat ik zeg. Daar sta ik achter en dat heeft Daan prachtig verwerkt in de film. Hij heeft ons zijn erewoord gegeven dat ons vooraf alles zou laten zien wat er in de reeks en de film komt en dat hij eruit zou halen wat wij niet erin zouden willen hebben. Daar hebben wij hem vertrouwen in gegeven en dat heeft hij niet beschaamd."

Het bezoek van Daan maakte behoorlijk wat los bij de zes kruisheren. "Over bepaalde zaken werd hier eigenlijk nooit gepraat", zegt Daan. "Ik heb individuele gesprekken gevoerd over twijfel over het geloof, het celibaat en de nieuwsgierigheid naar een leven in de 'buitenwereld'. Daar werd zelden of nooit over gepraat en toen ik kwam ineens wel. Bijzonder dat ik deze gesprekspartner mocht die deze kloosterlingen kon openen."

God

Ook voor Daan waren de weken in het klooster leerzaam. Joe en zijn collega's geloven dat er niet alleen christenen in de hemel zijn, maar dat iedereen die het goed heeft bedoeld in de hemel terechtkomt. "Dat vind ik een mooie gedachte. Daarnaast vertelden de kloosterlingen mij hoe ze het als hun taak zien om de eenzaamheid te doorstaan. Dat in de stilte en saaiheid van het leven vaak een diepere betekenis zit. De gesprekken met de mannen hebben mij veel stof meegegeven om nog langere tijd over na te denken."

Small talk

Ook het beeld dat Daan van de kruisheren had, bleek in de realiteit wat anders. "Ik verwachtte hier een stelletje verlichte mannen aan te treffen", lacht hij. "Maar ik ben erachter gekomen dat het leven voor iedereen soms wel een worsteling is. Het hoeft niet perfect te zijn. Dat stelde mij persoonlijk wel gerust."
Joe vult aan: "Wij zijn eigenlijk maar heel gewone mensen. Het is ook niet zo dat we dagelijks diepgaande gesprekken met elkaar voeren. Vaak is het gewoon small talk tijdens de koffie of het eten. De gesprekken met Daan waren wel wat anders!"

Daan beaamt dat: "Ik was wel verbaasd over de 'normaalheid'. We hebben regelmatig 's avonds met z'n allen een biertje gedronken en dat was ook gewoon gezellig."
De zes mannen die nu in het klooster in Sint Agatha wonen, zijn waarschijnlijk de laatste generatie. Nieuwe aanwas is er niet of nauwelijks. "Tijden zijn veranderd", zegt Joe. "Ik ben zelf ingetreden toen ik achttien jaar was. Wel ben ik mezelf de laatste jaren gaan afvragen of de beslissingen die ik in mijn leven heb genomen, inderdaad zó hadden moeten uitvallen, maar dat is denk ik ook logisch."
Daan: "Je kunt het misschien wel vergelijken met een relatie. Dan ga je eigenlijk ook een verbinding voor het leven aan en zijn er soms twijfels. Soms gaan relaties voorbij en dat geldt ook voor paters; er zijn er heel wat weer uitgetreden."

Omroep Brabant

De documentaire De Kruisheren van Sint Agatha geeft een kijkje in de ziel van deze mannen die hun leven doorbrachten binnen de muren van het klooster. Vanaf 17 oktober is de film als serie op Omroep Brabant te zien als onderdeel van het tv-programma 'Goud van Brabant'. In 2019 wordt de lange documentaire gepresenteerd.

Via deze link blijft u op de hoogte van de film.