Nederlandse bisschoppen komen met een verklaring over maatregelen tegen seksueel misbruik

Gepubliceerd op: 11-9-2018 om 14:10 door rkkerk.nl /eh. Bron: www.rkkerk.nl

UTRECHT - Naar aanleiding van de recente publicaties naar aanleiding van het onderzoek naar seksueel misbruik in Pennsylvania heeft de Nederlandse Bisschoppenconferentie op 10 september een verklaring uitgebracht.

‘Naar aanleiding van recente nieuwe publicaties over seksueel misbruik door priesters en religieuzen in Pennsylvania en eerder al in Australië ervaren veel gelovigen opnieuw pijn en schaamte als gevolg van berichten over misbruik waarin de ellende van slachtoffers scherp naar voren komt. De Nederlandse bisschoppen delen in die pijn en schaamte’, zo staat in een verklaring die op 10 september 2018 is uitgebracht.

Verantwoordelijkheid

Verder is te lezen dat ‘de bisschoppen seksueel misbruik  veroordelen, waar dit ook gepleegd wordt. Echter vooral in de Kerk, die de opdracht heeft het Evangelie van Christus uit te dragen, mag seksueel misbruik nooit ofte nimmer voorkomen. De Kerk moet er alles aan doen om een veilige plek te zijn voor minderjarigen die – op welke manier dan ook – aan haar zorgen worden toevertrouwd. De bisschoppen dragen hiervoor primaire verantwoordelijkheid. Wij betreuren het daarom ten zeerste dat er bisschoppen zijn die deze verantwoordelijkheid niet genomen hebben of zelfs zichzelf aan seksueel misbruik schuldig hebben gemaakt.’

De bisschoppenconferentie zet naar aanleiding van het recente nieuws uiteen wat de de bisschoppenconferentie en de KNR  met klachten van seksueel misbruik door medewerkers van de Kerk hebben gedaan dan wel momenteel doen.


lees de hele verklaring.