Vluchtelingenorganisatie Jezuïeten steunt Europees burgerinitiatief voor meer gastvrijheid

Gepubliceerd op: 14-8-2018 om 17:11 door eh. Bron: Kerknet.be / www.weareawelcomingeurope.eu /

BRUSSEL - De Vluchtelingendienst van de Jezuïeten (JRS) roept op tot massale steun voor een onlinepetitie van een groep ngo’s. In de petitie wordt gepleit voor meer solidariteit met vluchtelingen en tegen het strafbaar stellen van het bieden van hulp aan vluchtelingen.

De petitie is gericht aan het adres van de Europese Commissie en in mindere mate ook onrechtstreeks aan nationale regeringsleider. Vluchtelingen hebben recht op een veilige thuishaven en een nieuw leven. Niemand mag worden vervolgd of beboet voor het bieden van humanitaire hulp of onderdak.

Logo burgerinitiatief we are a welcoming europe

Strafbaarstelling

JRS, de internationale organisatie van de Jezuïeten voor hulp aan vluchtelingen, stelt een groeiende vijandigheid vast, die ook politiek dreigt vertaald te worden met een gesloten grenzen- en afwijzingsbeleid. Soms verloopt dat subtiel met de opsluiting van vluchtelingenkinderen in detentiecentra of het terugsturen van vluchtelingen naar landen als Sudan die voor de teruggekeerde vluchtelingen veel minder veilig zijn dan ze worden voorgesteld. Soms ook wordt de opvang van vluchtelingen zoals in Oost-Europese landen schaamteloos en egoïstisch afgeschoven op andere landen of wordt het verlenen van hulp aan vluchtelingen zelfs strafbaar gemaakt.

 

Burgerinitiatief

De ondertekenaars van de petitie vragen de EU:

  1. Biedt financiële steun aan burgers die vluchtelingen willen helpen integreren;
  2. Verbiedt lidstaten hun burgers te straffen die hulp verlenen aan een vluchteling;
  3. Ga de uitbuiting van vluchtelingen aan onze buitengrenzen tegen, of dit nu komt door de vluchtelingendeals, Europese grenswacht of door toedoen van de Europese lidstaten.

De petitie is een zogenaamd ECI (European Citizen Initatief) Dit betekent dat het Europees Parlement een openbare hoorzitting moet houden en dat de Europese commissie het voorstel moet bespreken. Voorwaarden zijn dat  minimaal 1 miljoen mensen uit tenminste zeven verschillende EU staten binnen een jaar tijd de petitie ondertekenen. In dit geval voor 19 februari 2019.

Meer informatie over het initiatief: www.weareawelcomingeurope.eu

In Nederland wordt het initiatief gedragen door Justice and Peace Nederland in samenwerking met Cordaid en Kerk in Actie
Meer informatie over JRS: www.jrsbelgium.org 
 

Steunbetuigingsformulier