De missie blijft

Gepubliceerd op: 19-7-2018 om 13:46 door Tom Boesten.

'S-HERTOGENBOSCH - Op donderdag 12 juli organiseerden Mensen met een Missie en het Kansfonds een gezamenlijke dag onder de titel De missie blijft. Ongeveer vijfentwintig deelnemers spraken over de betekenis van missie en katholiek sociaal vakmanschap in deze tijd.

Het voormalige klooster van de zusters van Liefde van Schijndel in de Nemiusstraat in Den Bosch was het decor voor deze ontmoeting. Dit gebouw is nu een kloosterhotel, waar jonge mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een zetje krijgen richting een reguliere baan. Mede dankzij een subsidie van het Kansfonds. Een geslaagde herbestemming.

De dag was opgezet als een ontmoeting tussen enerzijds het Kansfonds en Mensen met een Missie, en anderzijds leden van missionaire congregaties. De combinatie van beide organisaties is nieuw, maar ze zijn duidelijk aan elkaar verwant. Dat was al merkbaar wanneer je aan de praat raakte met de medewerkers die aanwezig waren.

Kansfonds

Beide organisaties proberen de bezieling en deskundigheid van religieuzen voortgang te geven in hun eigen praktijk, via de mensen die bij henzelf en bij hun partnerorganisaties werken. De ontmoetingsdag was een bezinning op het katholiek sociaal denken en handelen, dat hun leidraad vormt. Ze willen leren van de religieuzen, en omgekeerd laten zien wat zij zelf doen op het gebied van projecten overzee en in Nederland.

Mensen met een Missie - nieuw

Kansfonds en Mensen met een Missie willen hun eigen katholieke identiteit zin en betekenis geven in deze tijd. Dat is geen gemakkelijke opgave. Tijdens de ontmoetingsdag kregen enkele ‘klassieke’ missionarissen het woord: Martien van Leeuwen mhm en Lies Alkemade fdnsc. Zij belichamen een eenheid van evangelische boodschap en maatschappelijke inzet. Juist met die eenheid van boodschap en inzet worstelen de meeste katholieke organisaties, ook het Kansfonds en Mensen met een Missie. De projecten die ze ondersteunen zijn heel goed; ze staan open voor de missionaire traditie van de religieuzen en hebben diep respect daarvoor. Maar durven ze het aan om volop uit te komen voor hun katholiciteit, ook als dit grote groepen mensen afschrikt, en ook als lang niet alles aan die katholiciteit positief is? In ieder geval durven ze het gesprek erover aan. Dat gesprek moet doorgaan, en daar zijn de religieuzen nog steeds bij nodig.