Generaal Kapittel van de Nobertijnen

Gepubliceerd op: 20-7-2018 om 09:59 door Esther van de Vate.

'S-HERTOGENBOSCH - Iedere zes jaar komen vertegenwoordigers van de orde van de Norbertijnen bij elkaar voor hun algemene vergadering, het zogenoemde Generaal Kapittel.

Dit jaar zal zo’n zes jaarlijkse internationale ontmoetings- en bestuursvergadering plaats vinden in Nederland in Rolduc/Kerkrade. 120 mannelijke en vrouwelijke Norbertijnen van over de hele wereld zullen gedurende twee weken op het abdijcomplex van Rolduc verblijven.

Zondag 22 juli zal om 16.00 uur het Generaal Kapittel officieel worden geopend met een plechtige eucharistieviering in de abdijkerk van Rolduc. Hoofdcelebrant zal zijn Mgr. Thomas Handgraetinger, Generaal abt van de Norbertijnen. Het zal een van zijn laatste officiele optredens zijn. Twee dagen later immers kiest het kapittel een opvolger.

Woensdag 1 augustus worden de kapitteldeelnemers ’s ochtends ontvangen in de gemeente Gennep en ’s middags in het nabijgelegen Duitse Xanten. In deze regio is de ordesstichter Norbertus geboren en heeft hij de eerste jaren van zijn leven doorgebracht.

Het kapittel zal worden afgesloten op vrijdag 3 augustus om 16.30 uur met een plechtige viering waarin de nieuw gekozen Generaal Abt zal voorgaan.

Het belangrijkste onderwerp van de uitwisselingsgesprekken en discussies wordt gevormd door de herziening van de constituties. Verder wordt het werk van het ordesbestuur en de verschillende ordescommissies geëvalueerd en worden plannen gemaakt voor het jaar 2021. Dan immers bestaat de orde 900 jaar. Vrijdag 27 juli zal Prof. Paul van Geest een inleiding houden over de hedendaagse betekenis van de heilige Augustinus. De regel van Augustinus wordt ook door de Norbertijnen gevolgd.

De openings-  en slotviering zijn openbaar toegangelijk. Voor de aanbieding van de Abt-generaal Quadrupel op 29 juli, zie nieuwsbericht van 11-07-2018.