Tentoonstelling Jan en Alleman. Over alledaagse heiligen

Gepubliceerd op: 29-6-2018 om 16:45 door eh. Bron: www.dominicanen.nl / www.destentor.nl

ZWOLLE - Op 1 juli viert de dominicaanse pater Jan Laan zijn 50-jarig priesterfeest. Op deze dag wordt ook een tentoonstelling geopend over alledaagse heiligen.

Dagblad de Stentor maakte een portret vanvan de jubileerde prior van Dominicanenklooster Zwolle.
Een groot deel van zijn priesterschap werkte hij in Rotterdam, waar Laan ook de samenwerking zocht met protestanten en moslims. ‘Want wat valt er veel te winnen als je ongewone coalities smeedt.’ Laan gelooft er heilig in. Dat Nederland in rap tempo ontkerkelijkt, noemt hij pijnlijk. Maar hij relativeert dat door te wijzen op de grote honger naar spiritualiteit in onze samenleving.

Jan Laan op tijdens het bierfestival
Jan Laan o.p. tijdens het bierfestival in Nijmegen (2016). Foto: Dominicanen.nl 

Jezus de grootste pastor

Hij neemt graag een voorbeeld aan Jezus, ‘de grootste pastor’. ‘Ik ontdekte pas veel later hoe Jezus te werk ging. Hij kon echte aandacht opbrengen voor mensen, hij had focus. Als hij iemand sprak met problemen, dan was diegene na afloop een ander mens. Zoals je zelf ook opknapt van een goede ontmoeting.’ Die gesprekken had hij zelf ook nodig. Zeker tijdens de periode van depressie, waaraan hij niet ontkwam.

Die man is zichzelf

En toen was daar opeens Spinvis. De muzikant deed mee aan het project Songs for Mary, waarbij zanger of zangeres  enkele dagen in het klooster in Zwolle verblijft en zich daarbij laat inspireren tot een eigentijds marialied. In ruil deed Laan eind vorig jaar mee aan een optreden in Utrecht. ‘Stond ik daar in mijn habijt op het podium. Later hoorde ik dat iemand in de zaal had gezegd: ‘Die man speelt geen rol, die man is zichzelf’. Dat vond ik werkelijk het mooiste compliment dat iemand mij kon maken.’

Foto-expositie Jan en alleman

Het 50-jarig priesterschap van Jan Laan, wordt gevierd door het ‘waarom’ van zijn priesterschap centraal te zetten. Voor Jan is ieder mens heilig en heeft hij met deze ogen zelf altijd geprobeerd te kijken. Het was een droom van Jan om ooit een eregalerij te hebben met heilige, gewone mensen en die gaat er met ‘Jan en alleman’ komen. Een foto-expositie van alledaagse heiligen, een selectie mensen die Jan in die 50 jaar is tegengekomen. Mensen die voor hem door wie ze zijn, heilig zijn. Deze heiligen zijn persoonlijk uitgenodigd door de theatermakers Lucy Legeland en Jack Weijkamp van Firma Weijland en op de foto gezet door Kees Muizelaar.
Wie een eigen foto meeneemt van iemand die voor hem of haar heilig is, mag die toevoegen aan de expositie. De expositie is nog te zien tot 9 september.

Jubileumviering

De viering is op 1 juli en start om 10.00 in de Dominicanenkerk te Zwolle. Vanaf 11.15 is er open inloop met koffie en taart. Tot 14.00 is de expositie te bekijken en is er de gelegenheid de geportretteerde heiligen en de kunstenaar te spreken. Ook is er de gelegenheid Jan te feliciteren.

Het hele artikel uit de Stentor

Meer informatie: www.dominicanen.nl