Eindverslag presynode over jongeren in het Nederlands beschikbaar

Gepubliceerd op: 22-6-2018 om 09:59 door eh. Bron: rkkerk.nl

UTRECHT - Het eindverslag van de ‘presynode’ over het thema ‘jongeren, het geloof en de onderscheiding van de roeping’ is nu beschikbaar in het Nederlands. Eerder presenteerde Danny Hakvoort, de deelnemer namens Nederland aan deze bijeenkomst, al de Engelse versie van het verslag.

Jongeren uit de hele wereld waren van 19 tot 24 maart op uitnodiging van het Vaticaan in Rome bij elkaar om mee te denken in voorbereiding op de Gewone Algemene Bisschoppensynode die in oktober over hetzelfde thema wordt gehouden.

Danny Hakvoort overhandigt eindverslag presynode aan mgr. Mutsaers
Mgr. Mutsaers en Danny Hakvoort tijdens de presentatie van de Engelse versie van het eindverslag. Foto: Wim Koopman. www.rkkerk.nl 

 

Een week lang praatten, schreven en communiceerden ruim 300 jongeren in Rome en wereldwijd via social media met elkaar. Dit resulteerde in een eindverslag, dat op Palmzondag 25 maart overhandigd werd aan Paus Franciscus. Het document is bedoeld als input voor de synode die wordt gehouden in oktober.

Een relationele kerk

De jongeren vragen in het document aandacht voor hun persoonlijke leefwereld, ervaringen en gedachten en roepen op tot een ‘creatieve Kerk’: “Een Kerk die open en transparant in de wereld wil staan vanuit haar geloof in Christus.” Vooral de gemeenschap vinden jongeren belangrijk. Zij zoeken naar een kerk die warm en barmhartig is en het gesprek over moeilijke onderwerpen niet uit de weg gaat en duidelijkheid schept over deze thema's . “We zien tevens graag een Kerk die empathisch is en toegaat naar hen die vechten in de marge, de vervolgden en de armen. Een aantrekkelijke Kerk is een relationele Kerk.” 

Rolmodellen

Daarnaast hebben jongeren behoefte aan rolmodellen. Geen onbereikbare heiligen, maar mensen die dichtbij hen staan. "Zo hebben wij ontdekt dat jonge mensen authentieke getuigen nodig hebben, mannen en vrouwen die met passie zich uiten over hun geloof en relatie met Jezus, bij het bemoedigen van anderen om op Jezus af te stappen, Hem te ontmoeten en zelf liefde voor hem op te vatten. (...) Zulke mensen hoeven geen voorbeelden van geloof te zijn om na te volgen, maar in plaats daarvan levende getuigenissen om mee te maken. Zo iemand zou dan evangeliseren door zijn of haar leven.” ”  

Danny Hakvoort overhandigde woensdag 29 maart het eindverslag aan mgr. Mutsaerts, portefeuillehouder jeugd en jongeren namens de Nederlandse Bisschoppenconferentie. Hij deed dit met de woorden die hij mee kreeg toen hij naar de presynode vertrok: ”Hoop heeft twee dochters: ongenoegen en moed. Ongenoegen om hoe de dingen gaan, moed om de dingen beter te maken dan ze zijn.” (Augustinus).

Het hele slotdocument in het Nederlands