Nieuwe toolkit voor de viering van de Wereldgebedsdag voor de Schepping

Gepubliceerd op: 26-4-2018 om 16:08 door eh. Bron: www.laudato-si.nl

DEN BOSCH - De CMBR heeft een zogenaamde Toolkit samengesteld met handreikingen voor de viering van de Wereldgebedsdag voor de Schepping op 1 september.

Paus Franciscus heeft enkele jaren geleden 1 september uitgeroepen tot Wereldgebedsdag voor de Schepping. Met deze dag sluit de katholieke kerk aan bij de 'Dag van gebed voor het milieu' uit de orthodoxe kerk, die ook op 1 september wordt gevierd en bij de periode van de schepping (1 september t/m 4 oktober waartoe de Wereldraad van Kerken al in 1997 opriep. 

cover toolkit Uit klei getrokken

Handreikingen

De CMBR (de missionaire commissie van de religieuzen in Nederland) heeft een zogenaamde Toolkit ontworpen met handreikingen voor vieringen, bezinning en actie rond de zorg voor de schepping. Deze Toolkit met als titel 'Uit klei getrokken' bevat liederen, gebeden en teksten voor een gebedsdienst. Daarnaast worden er andere creatieve en meditatieve werkvormen aangereikt om aandacht te besteden aan de zorg voor de aarde: zoals boetseren, meditatief wandelen en een scheppingsvriendelijke maaltijd. De CMBR wil hiermee parochies, kerkelijke gemeenten en religieuzen gemeenschappen middelen bieden om stil te staan bij de viering van deze Wereldgebedsdag.

'Uit klei getrokken'

De samenstellers van de toolkit, Gerard Moorman en broeder Theo van den Boer van de CMBR, Marjan Bosch van Het Groene Kloosterhuis en Mieke Dorssers van de Franciscaanse Beweging, kozen voor het thema 'Uit de klei getrokken' omdat klei iets maakbaars heeft. Je kunt er beelden mee maken of bakstenen. Het verwijst ook naar de scheppingsgeschiedenis van ons eigen land, waarvan grote delen zijn ontworsteld aan het water. 

De Toolkit is te downloaden als PDF of te bestellen bij de KNR: ls@knr.nl.

Processie voor de Schepping

In 2017 organiseerden de CMBR, bisdom Den Bosch en het Beraad van Kerken in Den Bosch een processie voor de Schepping om de Wereldgebedsdag te vieren. Een handreiking voor het houden van een dergelijke processie is te vinden op www.laudato-si.nl .  Ook dit jaar zullen er op 1 september diverse vieringen worden gehouden.