Zuster Marie-Anne Voermans over de droom van Clara Fey

Gepubliceerd op: 23-4-2018 om 16:58 door eh. Bron: Bisdom Roermond / KRO

SIMPELVELD / MAASTRICHT - Op 5 mei a.s. wordt Clara Fey, stichteres van de Zusters van het Arme Kind Jezus in Aken zalig verklaard. In het geloofsgesprek dat afgelopen zondag werd uitgezonden vertelt zuster Marie-Anne Voermans hoe zij door moeder Clara wordt geïnspireerd.

Moeder Clara Fey stichtte de congregatie die zich inzet voor kinderen uit arme gezinnen in Duitsland, maar vanwege de Kulturkampf weken de zusters in 1878 uit naar Nederland. Lange tijd was het moederhuis en generalaat in Simpelveld gevestigd. Op dit moment zijn er in Nederland nog enkele zusters, waaronder zuster Marie-Anne Voermans, de Nederlandse overste. In het geloofsgesprek van vertelt zij over wie Clara Fey was en hoe ze zelf na enkele omwegen terechtkwam bij de zusters van het Arme Kind Jezus.

clara fey poster zaligverklaring

Zusters van het Arme Kind Jezus

Moeder Clara Fey werd op 11 april 1815 in Aken geboren en overleed op 8 mei 1894 in Simpelveld. De zusters bleven in Simpelveld tot 2012, toen het generalaat terug verhuisde naar Aken. Toen werden ook de stoffelijke resten van Clara Fey bijgezet in de Dom in Aken. De zusters van het Arme Kind Jezus zijn vooral actief in het onderwijs en de opvang van kinderen. Wereldwijd telt de congregatie ongeveer 450 zusters, die actief zijn in Duitsland, België, Colombia, Groot-Brittannië, Letland, Luxemburg, Frankrijk, Indonesië, Oostenrijk, Peru en Spanje. Zij runnen er scholen en verzorgen catechese, familiepastoraat, werken met immigranten en werk- en daklozen, in gezondheidscentra en diverse andere diensten voor de arme medemens. In Nederland heeft de congregatie nog een kleine communiteit in Maastricht.

De inspiratie voor zuster Marie-Anne

Zuster Marie-Anne geeft zelf catechese op basisscholen en vertelt daar enthousiast over. "Kinderen zijn onbevangen en stellen goede vragen. Ze maken het vaak veel minder complex," vertelt ze in het geloofsgesprek waarbij ze ook uitlegt hoe een van de leerlingen op simpele wijze uitlegt wie de Heilige Geest is. "Ons doel is kinderen gelukkig maken, maar daarvoor moet ook het gezin gelukkig zijn. " vertelt ze over het charisma van de zusters. "Moeder Clara hield ons voor om elk kind te zien als Jezus en ons daarom te blijven inzetten."  Hoewel de groep zusters in Nederland klein is, gelooft ze niet dat het werk helemaal op zal houden. "Ons werk zal doorgaan, misschien in kleinere groepen en op een andere manier, met de inzet van leken. Maar we houden niet op." zegt ze over de toekomst

Feest in Simpelveld

 De zaligverklaring wordt 5 mei in de Dom in Aken uitgesproken door kardinaal Angelo Amato s.d.b., de prefect van de congregatie voor de zalig- en heiligverklaringen van het Vaticaan. Hierbij worden honderden zusters en vele gasten uit de hele wereld verwacht.
Op dinsdag 8 mei – de sterfdag en toekomstige feestdag van Clara Fey – wordt een dankviering gehouden in Simpelveld, Na de mis de in de parochiekerk van Simpelveld is er een ontvangst in het Huize Loreto, het voormalige klooster van de zusters, waar ook een nieuw museum over Clara Fey en het werk van de zusters wordt geopend. Verder is er in Simpelveld het hele jaar door een programma met elke maand activiteiten rond Clara Fey. 

Museum

In het museum dat in juni voor het grote publiek zal opengaan wordt de geschiedenis van Clara Fey en haar zusters getoond. Ook zijn er vele mooie borduurwerken te zien. "Om het onderwijs aan arme kinderen te bekostigen, moest er ook geld binnenkomen." vertelt zuster Marie-Anne hierover. "Daarom zijn de zusters destijds gestart met het borduren van altaargewaden, kazuifels etc." De ongekend hoge kwaliteit en het vakmanschap van de stukken waar soms tientallen jaren aan is gewerkt maken dat de collectie van Museum, dat de naam de Schat van Simpelveld kreeg, tot de absolute wereldtop behoort.