Kloosters te koop

Gepubliceerd op: 24-1-2018 om 17:04 door eh. Bron: www.kloosterwittem.nl / funda.nl

SCHIJNDEL / WITTEM - Zowel in Schijndel als in Wittem komen twee kloostercomplexen (deels) te koop. voor de beide instituten geldt dat de panden te groot worden in de toekomst.

Salesianum, Schijndel

De Oblaten van de H. Franciscus van Sales zetten Salesianum, provincialaat en centrum voor Salesiaanse spiritualiteit, te koop. Salesianum is een landelijk en rustig gelegen ruim landhuis met rondom tuin en terras. Gezien de locatie en indeling zou het pand bijzonder geschikt zijn voor een kleine leefgemeenschap of woongroep. 

Salesianum Schijndel
het Salesianum in Schijndel staat te koop

Het pand met 554 m2 woonoppervlakte beslaat drie verdiepingen en is voorzien van een lift.
Op de begane grond is een grote zaal met sfeervolle, kleine kapel gerealiseerd. Daarnaast zijn er twee keukens, een grote eetkamer en zitkamer, en een ruime serre.De eerste verdieping bevat acht kamers. Zes van deze kamers hebben een eigen badkamer. De tweede verdieping is in gebruik als bergzolder. Op het perceel met een oppervlakte van 6260 m2 staat een vrijstaande, stenen garage voor drie auto’s, met daarboven een zolder.

Meer informatie en foto’s zijn te vinden op funda

Klooster Wittem

Ook de redemptoristen in Wittem hebben besloten een deel van hun kloostercomplex te gaan verkopen. 
Sinds de redemptoristen zich 182 jaar geleden vestigden in Wittem, is het klooster uitgegroeid, eerst tot een studiehuis van formaat, en nu bijna een eeuw lang tot een drukbezochte bedevaart-plaats. Omdat ze een groot kloostercomplex ter beschikking hebben, kon het centrum een veelzijdig pastoraal activiteitencentrum worden: een pelgrimsoord in de brede zin van het woord. "Maar de jas is te groot geworden," schrijft pater Henk Erinkveld, rector van het klooster op de website van de redemptoristen

Religieuze gemeenschap moet blijven

"Overal moeten kerken en kloosters sluiten. Wij hopen dat het met Wittem niet zover hoeft te komen; de pastorale betekenis van kerk en klooster is daarvoor te belangrijk. Wel is de vraag of we daarbij in de toekomst het hele gebouw nodig hebben, met alle financiële lasten van dien. We gaan nu de toekomst van Klooster Wittem bekijken vanuit een nieuw uitgangspunt: dat het grootste deel van het kloostercomplex wordt afgestoten. Wat is dan nodig om de wezenlijke taken van Klooster Wittem te kunnen voortzetten? We vermoeden, dat met een concentratie op het linkerdeel van het bouwcomplex, de ruimtes direct rond de kerk, liturgie en pastoraat niet aan dynamiek hoeven in te boeten." aldus de rector

Uitgangspunt is ook dat er een religieuze gemeenschap moet blijven, ook al zal het aandeel van paters slechts bescheiden zijn. Waar kan zo’n gemeenschap ruimte vinden? Alles wat er nu moet gebeuren, zal tijd vragen. Er moet zorgvuldig gezocht worden naar een nieuwe eigenaar van het hoofdgebouw en omliggend terrein, waarmee –naar wij hopen- een goede samenwerking kan worden opgebouwd.