Abt Gerard Mathijsen over de H. Antonius de Grote

Gepubliceerd op: 19-1-2018 om 09:24 door eh. Bron: www.katholiekleven.nl

EGMOND-BINNEN - Eerder deze week, op 17 januari, werd in de RK Kerk de naamdag van de H. Antonius de Grote gevierd. In een nieuw filmpje op het youtubekanaal katholiekleven.nl vertelt abt Mathijsen over deze oude monnik.

Abt Mathijsen osb spreekt over het boek van de ‘oudvaders’, het boek van de ‘apoftegmata’ van de ‘woestijnvaders’: “De eerste spreuk daarvan is dat Antonius de Grote op een dag in zijn kluis, in zijn hutje zit en overvallen wordt door een gevoel van grote moedeloosheid. Hij vraagt zich af: ik zit hier te proberen monnik te zijn, maar wat doe ik eigenlijk en zou ik niet naar de stad gaan en gaan leven zoals andere mensen?” Maar dan ziet hij buiten een gestalte die hem iets te zeggen heeft.

Ora et labora

Antonius de Grote, monnik in Egypte, geldt als de vader van alle latere monniken. Aan Antonius danken we het stramien van het monastieke leven: ora et labora, bid en werk. Door zo te leven met deze afwisseling zul je nooit moe worden en kun je heel oud worden. Dat heeft deze 106-jarige monnik wel bewezen.