Ugandese zuster krijgt eredoctoraat Katholieke Universiteit Leuven

Gepubliceerd op: 10-1-2018 om 15:28 door kerknet.be. Bron: kerknet.be / KU Leuven

LEUVEN - Zuster Rosemary Nyirumbe (1961), hoofd van de Saint Monica Girls School in Gulu in Uganda, krijgt in februari op het patroonsfeest van de KU Leuven een eredoctoraat. Het eredoctoraat wordt toegekend voor bijzondere verdiensten op wetenschappelijk, maatschappelijk of cultureel vlak.

Zuster Rosemary Nyirumbe dankt de toekenning aan haar inzet voor de opvang van honderden vrouwelijke slachtoffers van oorlogsgeweld. Onder hen vele voormalige kindsoldaten van het rebellenleger LRA, die heel wat fysiek en seksueel geweld hebben doorstaan. De vrouwen worden vaak verstoten door hun gemeenschap en kunnen nergens meer terecht. Met haar Sewing Hope Foundation herstelt zuster Rosemary vrouwen in hun waardigheid en brengt hen vaardigheden bij waardoor ze met catering, secretariaats- of kleermakerswerk in eigen onderhoud kunnen voorzien.

zuster Rosmary Nyirmbe
Zuster Rosemary Nyirumbe © KU Leuven

Overige eredoctoraten

De andere eredoctoraten van de KU Leuven worden op 2 februari uitgereikt aan neurochirurg Alim Louis Benabid, nanowetenschapper Thomas Ebbesen, en journalist Martin Wolf. Prof. Benabid is een autoriteit op het vlak van de menselijke motoriek. De Noorse fysische chemicus Thomas Ebbesen (°1954) ontdekte in 1989 per toeval dat het mogelijk is om licht heel efficiënt door nanogaatjes - kleiner dan de golflengte van licht - in metalen films te laten schijnen. En Martin Wolf (°1946) is journalist en senior chief cconomics commentator voor de Britse krant Financial Times. Met zijn kritische en onafhankelijke standpunten drukte hij de voorbije decennia regelmatig zijn stempel op het maatschappelijke debat rond sociaal-economische thema’s.

Bron: KU Leuven