'Het gaat hier niet om wat je doet, maar wie je bent'

Gepubliceerd op: 21-12-2017 om 12:33 door eh / Judith van Leeuwen . Bron: Nieuwwij.nl

HUISSEN - Eerder deze maand verscheen op Nieuwwij een mooi portret van Aalt Bakker en het Dominicanenklooster Huissen.

Bakker is sinds 2008 directeur van de Stichting Dominicanenklooster Huissen. Met vijftien medewerkers en verschillende vrijwilligers organiseert hij allerlei programma’s en ontvangt gasten. In het klooster wonen momenteel wonen zo’n twaalf broeders, zij vormen de communiteit. " Vroeger bood het klooster onderdak aan ruim zeventig paters. Veel woon- en slaapvertrekken worden nu bezet door gasten. Dat regelt de stichting. De paters en wij hebben elkaar dus nodig, maar we blijven gasten in hun huis.” alsdus Bakker.

aalt bakker
Aalt Bakker. Foto: Enis Odaci, Nieuwwij

Aangeraakt

Voordat Bakker directeur was bij de Stichting Dominicanenklooster werkte hij in het bedrijfsleven. Tijdens een autorit van Arnhem naar Nijmegen over de dijk bij Huissen werd hij gegrepen door de aanblik van het klooster: “Ik wist niets van het bestaan van dit stadje laat staan van een klooster. Ik parkeerde mijn auto hier en liep richting de kapel. Eenmaal binnen gebeurde er van alles met me. Een onbewust verlangen werd aangeraakt. Ja, dat was geweldig. Daarna nam ik hier maandelijks deel aan retraites. Later ging ik ook wat bestuurlijke dingen doen en toen ze een directeur zochten – en ik inmiddels mijn vorige werkkring had verlaten – was de keus snel gemaakt.”

Programma’s

Het klooster biedt ruimte aan mensen die zoeken naar verdieping en bezinning. Dat kan door het volgen van speciale programma’s of workshops, of door het bijwonen van stilte-retraites. Maar ook als je even een paar dagen ‘gewoon’ wil komen logeren, ben je van harte welkom in Huissen. Als gast kun je kiezen voor een verblijf bij de paters of een verblijf bij de stichting. Logeer je bij de paters dan ben je gast van de communiteit en volg je hun ritme. Dat wordt bepaald door de vieringen in de ochtend, middag en avond. Je eet met hen en er is een mogelijkheid om in gesprek te gaan. Ook de gasten van de stichting kunnen deelnemen aan de vieringen. Alles mag en niets moet.

Burn-out

Bakker constateert dat het klooster de laatste jaren steeds meer jongeren trekt. Dat zij vaak niet met religie zijn opgevoed, blijkt een voordeel. “Ze komen met een open blik binnen en gaan moeilijke levensvragen niet uit de weg. Dat is gaaf om te merken. Ze kiezen deze plek – die natuurlijk doordrenkt is van religiositeit – om de sfeer en niet omdat die katholiek is. Het gaat uiteindelijk toch om leven in liefde en om samen de weg naar binnen te vinden.
Het klooster ontvangt veel mensen die te maken hebben met een burn-out. Dat waren tot voor kort meestal vijftigers, maar Bakker ziet een verschuiving. “Steeds meer twintigers en dertigers lopen vast in onze prestatiemaatschappij. Alles draait om instant-geluk. Ze komen dan bij ons voor een stilte-retraite. De stilte is ongelofelijk krachtig en geeft duidelijkheid. Door samen te mediteren, ervaren ze de verbinding met anderen, die ze door de druk van werk en social media soms zijn kwijtgeraakt. Als ze na een week van stilte afscheid nemen is er echt wat ontstaan, en dat terwijl ze geen woord hebben gewisseld. Heel bijzonder om te zien. Het gaat hier niet om wat je doet, maar om wie je bent.”

Toekomst

Op dit moment wordt het klooster uitgebreid en komen er meer gastenkamers. Over de toekomst wordt nagedacht, en er is een meerjarenplan, maar Bakker heeft afgeleerd om ver vooruit te kijken. Toen ik hier kwam werken, wilde ik de mouwen al opstropen en stond ik klaar om, vul maar in. Dat was ik gewend in het bedrijfsleven. Maar dat gaat hier gewoon anders. Dominicanen zijn niet van vijf of tien jaren plannen. Helemaal niet. Zij denken meer: kunnen we ook leven met wat kan of komt? Meister Eckhart zei het ongeveer zo: we hoeven helemaal nergens naartoe, er valt niets te bereiken, want we zijn er al. En je kunt nu eenmaal niet bereiken wat er al is.”

Lees het hele interview op Nieuwwij.nl

Meer informatie over Dominicanenklooster Huissen of over de dominicanen